Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Anita Jørgensen

Anita Jørgensen er født 26. november 1942, bor og arbejder i København, uddannet på Skolen for Brugskunst, nu Danmarks Designskole, 1977- 81, og Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, 1980, bedst kendt som billedhugger, men arbejder også med maleri og kunstinstallationer. Hun hat nærmest arbejdet i alle slags materialer. Medstifter af kunstnerværkstedet ”Leifsgade 22” 1981-1992. Hun debuterede på Forårsudstillingen i 1982.

Som billedhugger og installationskunstner har Anita Jørgensen skabt et stort antal værker til det offentlige rum. Her udfolder hun sig som en slags uortodoks arkitekt og tilfører pladser, huse og rum sjæl og poesi – selv om hun arbejder med nogle temmelig kølige og rå materialer som glas, bly, neon, kobber, gummi og jern. Hun har sideløbende arbejdet med materialeundersøgende konstruktioner i sammensatte foto og malerier. Blandt hendes værker i det offentlige rum kan nævnes et projekt på Hovedbanegården (2008) hvor fire spor opleves som et unikt rum med et forløb der kommenterer lysets og bevægelsens energi – og Valbygavlen i solcelledreven rød neon på den store Prøvehalsgavl ud til Valby Station (2009), en glødende, rød neonvæg der indvarsler storbyens pulserende energi.

Værker af Anita Jørgensen i Frederikssund

Anita Jørgensen skabte i 1993 et tredelt værk – Figurbevægelse til Frederikssund – specielt til byen og placeret i Jernbanegade (gågaden) i Frederikssund bymidte. Forud for indvielsen i november afholdt Frederikssund Kunstforening i september en udstilling med Anita Jørgensen i Langes Magasin. Udstillingen bestod af 16 værker – skulpturer samt papirarbejder og grafiske arbejder m.m. Se brochure og avisomtaler.

Skulpturserien Figurbevægelse består af tre skulpturer. Den først viste står i den nordlige ende af gågaden, den næste står i den sydlige ende, og den sidst viste er en vandkunst som står på det lille torv ved Kirkegade. Materialerne er glas, sten og metal samt vand – som når systemet i vandkunsten virker, risler ned over de tre lodret stående glas. Læs mere om værkerne og indvielsen mm i denne særskilte artikel. Foto Flemming Bülow.

Jordfigur

Søjlefigur

Vandkunst

Frederikssund Rådhus findes et tryk i blåt og sort, nummer 267 af 290, 1990, og en pastel, 1983. Formentlig indkøbt i forbindelse med hendes udstilling i Frederikssund Kunstforening samme år som indvielsen af hendes skulpturer i Frederikssunds gågade. Foto Flemming Bülow.

Kilder, link og litteratur

Anita Jørgensens hjemmeside med CV.

Ind og ud af værket, interview med Anita Jørgensen ved Sanne Flyvbjerg, udateret, kunstnerens hjemmeside.

Fontæneskulpturen opstilles i næste uge / Kunstneren udstiller arbejder i Langes Magasin, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 23. september 1993.

Figurbevægelse til Frederikssund, reportage fra indvielsen af Anita Jørgensens Figurbevægelse til Frederikssund, den 6. november 1993, Henning Larsen, Frederikssund Avis.

Anita Jørgensen – Skulptur, Trine Ross, 2002 (udkom på kunstnerens 60årsdag), gennemillustreret i farve, 144 sider, Aschehoug.

Cool, men venligt, anmeldelse af ovenstående bog, Lisbeth Bonde, Politiken, 26. november 2002.

Mellemrummets mester, fødselsdagsomtale, Trine Ross, Politiken, 26. n0vember 2002.

Følelse og forstand, interview med Anita Jørgensen i anledning af Kunstakademiets 250års jubilæum, Trine Ross, Politiken, 5. april 2004.

Hensynets kunst, anmeldelse af Anita Jørgensens udsmykning på Københavns Hovedbanegård, Mette Sandbye, Weekendavisen, 4. juli 2008.

Skødesløs perfektion, fødselsdagsomtale, Trine Ross, Politiken, 26. n0vember 2012.

Mørkt, lyst, hårdt og blødt – om Anita Jørgensens poetiske ladning af rum, rigt illustreret portrætartikel af Lisbeth Bonde, udateret, Kunstonline.dk.
Artiklen er gengivet fra Weekendavisen, Sporarbejder!, 29. april 2013.

Det regner i mausoleet, anmeldelse af Anita Jørgensens skulpturudstilling Mellemrum på Glyptoteket, Marie Carsten Pedersen, Politiken, 31. oktober 2013.

Legen med mellemrummet, anmeldelse af Anita Jørgensens skulpturudstilling Mellemrum på Glyptoteket, Ole Nørlyng, Weekendavisen, 1. november 2013.

Sokrates mellem gummi og neon. Anita Jørgensen revitaliserer Glyptotekets slumrende sale, og det antikke persongalleri vågner atter op til dåd i mødet med hendes højenergiske og hypermoderne skulpturer – på hjul! Lisbeth Bonde anmelder Anita Jørgensens udstilling Mellemrum på Glyptoteket, 11. december 2013, Kunsten.nu.

Ugens kunstner – Anita Jørgensen, rigt illustreret portræt, 18. december 2013, Kunsten.nu.

Et monumentalt roadtrip, rundtur med Anita Jørgensen til en række af de mange værker hun har i det offentlige rum, Emil Bergløv, Politiken, 11. januar 2016.

Materialernes mesterkunstner, fødselsdagsportræt, Emil Bergløv, Politiken, 25. november 2017.

Hun kan få de mest forskellige materialer til at mødes, fødselsdagsportræt, Peter Michael Hornung. Politiken, 26. november 2022.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse