Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Nina Sten-Knudsen

Nina Sten-Knudsen Modkraft

Nina Sten-Knudsen fotograferet i Berlin hvor hun bor. Foto: Laura Na Blankholm, Modkraft.

Nina Marie Sten-Knudsen, maler, født 2. december 1957 som datter af professor Ove Sten-Knudsen og maler Nan Marie Græbe. Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi 1977-82. Hun har siden 2007 boet i Berlin.

Nina Sten-Knudsens kunst og forholdet til maleriet var i starten af hendes karriere påvirket af samtidens strømninger: konceptkunst, minimalisme og det unge, vilde maleri. I sin studietid lavede hun installationer og readymades med økser, pilespidser og andre arkæologiske objekter. I en periode hvor man på kunstakademierne stort set ikke underviste i maleri, brugte hun disse mytiske objekter i sine værker til at fremmane en kollektiv erindring.

Nina Sten-Knudsen deltog i den berømte generationsudstilling Kniven på hovedet i 1982 på Tranegården i Gentofte. Udstillingen markerede maleriets genkomst i dansk kunst. Skiftet til maleri gjaldt også hende. Malerierne fra denne periode forestiller arketypiske, mørke figurer som en ørn, en kronhjort eller en ulv på en farvet baggrund, og erindring, historie og mytologi var stadig et gennemgående tema.

Nina Sten-Knudsen deltog på mange andre af tidens skelsættende udstillinger, blandt andet Gud og Grammatik på Charlottenborg i 1984.

I 1990erne var motiverne stadig enkle, men små historier begyndte gradvist at tone frem med biler og mennesker på øde steder. Udstillingen Random Walk på Horsens Kunstmuseum i 1995 var et af højdepunkterne i hendes karriere.

Med udstillingen Landskabet, Senere på Glyptoteket i 1998 vendte hun tilbage til maleriets fiktive univers. Væk er de isolerede, symbolske figurer og den monokrome ramme. Malerierne fra årtusindskiftet og frem er flere meter brede og forestiller landskaber, interiører og bybilleder med inspiration fra både engelsk romantik og 1800tallets franske kunst, hollandsk barok og italiensk renæssance. Udstillingen Love and Fear, 2010, udgør en fortælling som med malerier, tekster og genstande berører både historiske, kunstneriske, filosofiske og dybt personlige temaer.

Hendes store lærreder på op til 12-15 kvadratmeter er en slags collager med forskellige, overlappende motiver der refererer både til hverdagens genstande og til arkæologiske fund. Alt sammen præsenteret i et mangfoldigt billedrum med et uendeligt antal forsvindingspunkter. Et malerisk rum som hun selv kalder ‘polyfokalt’.

Nina Sten-Knudsen fik i 2000 Eckersberg Medaillen for sine monumentale landskabsmalerier hvor kunsten har rod i hendes “ide og håndværksmæssig kunnen”.

Værker af Nina Sten-Knudsen i Frederikssund

Skib i sol, tryk (6 af 100). Befinder sig på Frederikssund Rådhus. Foto Flemming Bülow.

skib-i-sol

Nina Sten-Knudsen er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde.

Kilder, link og litteratur

Nina Sten-Knudsens hjemmeside.

Nina Sten Knudsen hos Dansk Kvindebiografisk Leksikon.

Nina Sten-Knudsen hos Wikipedia.

Som 12-årig medvirkede Nina Sten-Knudsen i filmen Ekko af et skud, et dramatisk efterspil til besættelsen hvor hun spiller barneudgaven af hovedpersonen Elise der som barn kom til at overvære modstandsbevægelsens likvidering af hendes nazistiske far. Link 1 og 2.

Landskabet, senere, udstilling på Horsens Kunstmuseum, omtale (fire sider) i museets blad Indsigt nr. 5, 2000.

Maleriet er mit liv, portræt af Ina Sten-Knudsen som dette år blev udnævnt til avisens kunstner, Jyllands-Posten, 9. marts 2004.

Udstilling med malerier af Nina Sten-Knudsen på Sophienholm i Lyngby  juli-september 2004 anmeldt/omtalt i Berlingske x 2, Weekendavisen, Politiken og Jyllands-Posten.

Kunst med egen udsigt, fødselsdagsomtale, Trine Ross, Politiken, 2. december 2007.

Jeg arbejder ikke efter en forudbestemt idé, interview i anledning af Nina Sten-Knudsens udstilling Floden#Havet#Canyon på Galleri Faurschou, Lea Kyndrup, Information, 25. april 2008.

Nina Sten-Knudsen, senere, anmeldelse af Nina Sten-Knudsens udstilling Love and Fear på Nivaagaards Malerisamling, Lisbeth Bonde, Weekendavisen, 10. september 2010.

Febertid, omtale af De unge vilde fra 1980erne og Nina Sten-Knudsens udstilling Love and Fear på Nivaagaards Malerisamling, Henrik Wivel, Weekendavisen, 10. september 2010.

Drømmens abstraktioner, anmeldelse af Nina Sten-Knudsens udstilling Love and Fear på Nivaagaards Malerisamling, Astrid la Cour, Berlingske, 21. september 2010.

En større frihed i Berlin, interview, Laura Na Blankholm, Modkraft, 5. november 2010.

Bente Hammershøy interviewer Nina Sten-Knudsen i forbindelse med udstillingen Love and Fear på Horsens Kunstmuseum, YouTube, 12. januar 2011. Nina Sten-Knudsen omtalt på Horsens Kunstmuseums hjemmeside.

Hun søger tilbage til kunstens kilder, fødselsdagsomtale, Peter Michael Hornung, Politiken, 1. december 2017.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse