Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Ole Kortzau

Ole Kortzau portræt Rosendahl

Ole Kortzau, arkitekt, billedkunstner 0g designer, født 1939 i København og opvokset i Frederikssund. Gift med arkitekt og balletdanser Ann-Kristin Hauge. Han er først udlært murer, i 1966 tog han afgang fra Kunstakademiets Arkitektskole og har efterfølgende haft en lang kunstnerisk løbebane indenfor design, dekoration og grafik i både ind- og udland. Han har arbejdet med glas, porcelæn, grafik, sølv og tekstil. Ole Kortzau er også uddannet akvarelmaler, og han har undervist heri og skrevet bøger og lavet tv-udsendelser herom.

Ole Kortzau har blandt andet arbejdet som designer hos Georg Jensen, Holmegaard Glas, Kvadrat og Den Kongelige Porcelænsfabrik med flere samt eksempelvis tegnet påske- og julepynt for Rosendahl. Og har desuden udgivet flere bøger om akvarel og metode. Han har haft egen tegnestue siden 1973.

Ole Kortzau er meget inspireret af naturen, hvilket man kan se i en stor del af hans formgivning.

I 1986 havde Frederikssund Kunstforening i Langes Magasin en udstilling med Ole Kortzau. Se brochure og Amtsavisens portrætartikel.

Omtrent samtidig udførte Ole Kortzau flere udsmykningsopgaver i Frederikssund, blandt andet Skattekistesøjlen på Frederikssund Rådhus, udsmykninger af førstesalen i Langes Magasin og af opgangen i Torvet 6 og ikke mindst den store udsmykning af Frederikssund Sygehus.

Ole Kortzau deltog også i 1989 da Kunstforeningen arrangerede en udstilling i anledning af 100års jubilæet på Realskolen med gamle elever fra skolen.

I anledning af Initiativrådets og Vikingespillenes 40års jubilæum i 1991 udsendte brochuren Vikingebyen Frederikssund – go’ at bo i hvor Ole Kortzau havde tegnet forsiden. Seks sider i A4-format og med Erik Deigaard som tekstforfatter.

I 2001 deltog Ole Kortzau i det såkaldte Særimner-projekt hvor der i anledning af Vikingespillets 50års jubilæum blev dekoreret 100 glasfiber-grise som blev udstillet i byen og senere solgt på auktion (arrangeret af blandt andre Bert Walter). Ole Kortzau dekorerede sin gris som Særimner (i den nordiske mytologi den gris som de afdøde krigere i Valhal hver dag kunne slagte og spise, hvorefter den levede op klar til at blive slagtet igen den næste dag). Grisen, der bemalet som var den skåret i skiver, deltog i Vikingespillets jubilæumsforestilling.

Ole_Kortzau_2

Købstadsjubilæum

Frederikssund Kunstforening afholdt i købstadsjubilæumsåret 2009 igen en udstilling i Langes Magasin (se brochure 1 og brochure 2) med Ole Kortzau – som havde designet logoet for Frederikssunds 200-års købstadsjubilæum. Udstillingen i Langes Magasin viste et bredt udvalg af arbejder fra sølv over keramisk grafik og glas til akvareller. Amtsavisen havde 25. oktober 2008 dette portræt af Ole Kortzau og hans logo for købstadsjubilæet.

I et lille skrift (brochure 2) uddelt på udstillingen i 2009 skriver Ole Kortzau:

“Det er en stor glæde for mig at vise et bredt udvalg af mine værker her i Langes Magasin i forbindelse med Frederikssunds 200års købstadsjubilæum. Jeg er ‘bysbarn’ idet jeg har boet i byen under det meste af min opvækst og ungdom og først flyttede til København i 1963.

Jeg har valgt at vise nogle af de ting som har været væsentlige for mig i de 36 år hvor jeg har arbejdet selvstændigt. Jeg kan ikke vise alt – og vær I glade for det! – for jeg har være myreflittig og haft de sjovt med det hele. Jeg har faktisk kun lavet hvad jeg har haft lyst til at lave. Så privilegeret har jeg været – og min taknemmelig mod forsynet og de mennesker jeg har haft omgang med, er stor.

Det har været og er min ledetråd gennem alle mine arbejder at de giver associationer til den danske natur og kultur, at de er sanselige og rækker tilbage til en førfunktionel periode – altså før 1914.

Dette har medført at jeg har været meget alene på ‘scenen’ – jeg har ikke været en del af en gruppe – jeg har ikke ‘danset’ med nogen. Det har været dejligt – og jeg danser endnu – og jeg kan lide det!

Tak til Frederikssund Kunstforening som har inviteret mig og stået for arrangementet af denne udstilling.”

Værker af Ole Kortzau i Frederikssund

VægdekorationerFrederikssund Sygehus – foto Kresten Scheel.

Kilder, link og litteratur

(artikel), Flemming Skude, tidsskriftet Arkitektur, 1984.

Glad hverdagskunst, reportage fra det nyudsmykkede Frederikssund (Dybendal) Sygehus, Hanne Høiberg, 6. april 1986, Berlingske Søndag.

Folder til Frederikssund Kunstforeningens Ole Kortzau-udstilling i 1986, fire sider i A5-format.

Tusindkunstner i medvind – Arkitekten og designeren Ole Kortzau udstiller i barndomsbyen hvor han spillede vikingespil og bragte sin lærer i affekt, Birger Kristensen, illustreret portrætartikel i anledning af Ole Kortzaus udstilling hos Frederikssund Kunstforening, sektionsforside, Frederiksborg Amts Avis, 5. april 1986.

To jubilarer vil hente flere til Frederikssund, artikel med præsentation af brochure, Frederiksborg Amts Avis, 17. april 1991.

Kunstner med lokale rødder bag 200års-logo, Chaka, Frederiksborg Amts Avis, 25. oktober 2008.

Ole Kortzau udstiller i Langes Magasin, Frederikssund Kunstforenings udstilling med Ole Kortzau i 2009 omtalt på Frederikssund Kommunes hjemmeside.

En husstandsomdelt Købstadsjubilæumsavis 2009 havde dette opslag om Ole Kortzau.

En kulørt og let rejse i dekorationens verden og Ole Kortzau 80 år, fødselsdagsomtaler, Politiken og Berlingske, 13. april 2019.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse