Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Eva Sørensen

Eva Sørenen portræt Berlingske

Foto: Berlingske

Eva Sørensen, billedhugger, født 14. februar 1940 i Herning. 1958 kom Eva Sørensen på malerskole, men allerede året efter var hun på kombineret studie- og arbejdsophold i Paris og 1961-62 i Italien (debut 1962 på en keramikfestival i Albisola) hvor hun for alvor begyndte at arbejde med keramisk skulptur som hun de følgende år fik fremstillet hos Bing & Grøndahl og Kähler. Eva Sørensen døde i Italien den 31. december 2019.

1964 tildeltes hun kunsthåndværkets årspris i fuld erkendelse af at det egentlig ikke er brugskunst hun laver, men fordi hun havde frembragt ”noget væsentligt og nyt i sin egen fortolkning af keramikkens væsen”, som det hedder i begrundelsen fra kunsthåndværkets landsforening.

Siden begyndelsen af 1970erne har hun udført en lang række større udsmykningsopgave i glasfiberarmeret polyester, trærelieffer, marmor, bronze, granit og travertin (tæt, italiensk kalksten). Hun betragtes som en af sin generations betydeligste skulptører.

1972 bosatte Eva Sørensen sig i Italien og fra nu af blev det især marmor og granit hun benyttede som materiale. Hun boede først i billedhuggerbyen Pietrasanta tæt ved de store marmorbrud i Carrara, men flyttede fem år efter til Mergozzo ved bjerget Montorfano med en særlig grøn granit.

Det var med den hun foldede sit betydelige og originale talent ud og fandt sit eget udtryk, som Torben Weirup skrev i en 60års fødselsdagsomtale i Berlingske. “Med arbejderne i den grønne granit … er det lykkedes Eva Sørensen at skabe en særdeles spændstig, udpræget poetisk, meget sanselig og undertiden endda direkte erotisk skulptur hvor behandlede og ubehandlede felter veksler i en overraskende, men samtidig blid, rolig og sart topografi i pagt med stenens egne årer, struktur og karakter.”

Fra første færd har hun arbejdet utraditionelt og personligt fantasifuldt, og hendes formsprog er en paradoksal blanding af noget lyrisk vegetativt og eftertænksomt gennemarbejdet. Fligede, opskårne organiske former i hårde sammenstød mellem konvekst og konkavt giver hendes skulpturer en stærkt bevæget, rytmisk linjeføring. Hun spiller på kontrasten mellem ru og slebne flader når hun i de grove, næsten naturrå sten laver blanke linjer og partier som en slags forfinet sydlandsk æstetik i kontrast til noget nordisk oprindeligt og mytologisk.

Eva Sørensen blev i 2006 udnævnt til æresborger i byen Mergozzo tæt ved Maggiore-søen i det nordvestlige Italien – 29 år efter at hun første gang mødte Mergozzo, søen og ikke mindst bjerget Montorfano med en hvid granit med ”et hjerte af grønt granit” som hun selv har sagt det. Det særlige stenbrud med den grønne granit havde på den tid været lukket nogle år, men Eva Sørensen havde  ifølge nyhedsbrevet italy.dk et lager på 200 tons liggende.

Værker af Eva Sørensen i Frederikssund

Stor skulptur i forhallen på Frederikssund Sygehus i grøn granit 216 x 99 x 79 cm, uden titel. Eva Sørensen vandt en udsmykningskonkurrence; Skulpturen står fast i forhallens stenfliser hentet i det samme italienske stenbrud som skulpturens granit er fra. Foto Marie Vinther, Nordsjællands Hospital.

Kilder, link og litteratur

Kunstindeks Danmark (Weilbachs Kunstnerleksikon).

Eva Sørensen hos Denstoredanske.dk.

Dansk Biografisk Leksikon, Denstoredanske.dk.

Eva Sørensen hos Kvinfo.dk.

Digter i grøn granit – 60 i morgen, Berlingske, 13. februar 2000, Torben Weirup.

Eva Sørensen, æresborger i Mergozzo, Italy.dk, 2006.

Italiensk til dansk kunstner, Berlingske, 28. november 2006, Torben Weirup, om udnævnelsen af Eva Sørensen som æresborger i Mergozzo.

Stenen er medbestemmende, fødselsdagsportræt, Politiken, Peter Michael Hornung, 13. februar 2015.

Den grønne granits hjerte, fødselsdagsportræt, Berlingske, Torben Weirup, 13. februar 2015.

Video-portræt i anledning af 75års fødselsdagen – ???

Eva Sørenen og den grønne granit italy-dk

Foto: Italy.dk

Den danske italiener kunne ikke sættes i bås, nekrolog, Politiken 5. januar 2020.

Billedhuggeren Eva Sørensen er død. Hun blev 79 år, nekrolog, Berlingske 6. januar 2020.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse