Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Agnete Pontoppidan

Agnete Pontoppidan Holmens Kiregård 1

Gravmonument for den unge pige Agnete Pontoppidan af J. F. Willumsen (signeret W 1910). Skulpturen er i bronze på en sokkel af granit cirka halvanden gange en halv meter, og den blev i 1910 opstillet på hendes grav på Holmens Kirkegård mellem Dag Hammerskjölds Allé, Øster Farimagsgade og Upsalagade på Østerbro i København.

Agnete Pontoppidan var 14-15 år gammel da hun døde. Familien fremsendte fotografier af deres afdøde datter, og Willumsen har udført en naturalistisk gengivelse af pigen liggende på venstre side dækket af et tæppe, støttende sit hoved med begge hænder, og med den ene fod stikkende ud over lejet.

Agnete Pontoppidan blev født den 21. april 1895 i Randers som datter af ørelæge dr.med. Frederik Emil Pontoppidan og Betty Margrethe Ditzel. Agnete havde en lillesøster – Gunver – født 29. november 1897. Cirka samtidig med familieforøgelsen flyttede familien til København hvor faderen var ansat ved Dronning Louises Børnehospital.

Agnete Pontoppidan Holmens Kiregård 2

Foto UKID/KØS: J. F. Willumsen – Agnete Pontoppidan, opstillingsår 1910, bronze, 47,5×154,5×0,98 m, Holmens Kirkegård.

Agnete Pontoppidan Holmens Kirkegård Hasse Ledet

Foto: Hasse Ledet

Gravstedet ligger tæt ved den østlige hovedsti (parallel med Dag Hammerskjölds Allé) omtrent midtvejs. Stien ses i baggrunden på foto ovenfor. Gravstedet gemmer sig bag en høj nabogravsten og hække. Rammen med plast hører til noget midlertidigt arbejde på et nabogravsted. Gravstedet ligger få skridt nordøst for det store nationale gravhøjsmindesmærke for de faldne søkrigere fra slaget på Reden den 2. april 1801. Gravstedet har stedbetegnelsen E.2b-3. GPS koordinaterne er 55.695332,12.580199, positionen 55°41’38.06″N / 12°34’51.92″Ø.

Agnete Pontoppidan Willumsens Museum Flemming R 2014 nær

Kopi af skulpturen/gravmonumentet Agnete Pontoppidan af J. F. Willumsen placeret i parken ved J.F. Willumsens Museum (på sydsiden tæt ved Café Ferdinand).

Statens Museum for Kunst bestilte i efteråret 1910 endnu en afstøbning af værket til museets samling. Museet har siden deponeret værket på J.F. Willumsens Museum.

Agnete Pontoppidan Willumsens Museum Flemming R 2014 fjern

Kopien af skulpturen/gravmonumentet Agnete Pontoppidan i parken ved J.F. Willumsens Museum. Fotos: Flemming Bülow.

Af en artikel på J.F. Willumsens Museums hjemmeside om Willumsen som billedhugger fremgår at de fleste af Willumsens skulpturer var bestillinger, herunder flere gravmonumenter og blandt andre dette for Agnete Pontoppidan.

På J.F. Willumsens Museum er der i skulptursalen en skitse i gips (?) dateret 1914 (?).

Davids Samling har også en skitse Udkast til gravmæle over Agnete Pontoppidan fra 1910 (i brændt ler, 45 gange 60 cm). Davids Samling beskriver værket således: “Værket viser på én gang en råhed i sit udtryk og samtidig en sart kropslig fremtoning der følger de feminine kurver.”

Skulpturen har Davids Samling haft fremme fra magasinerne i 2014 til at udfylde et hul efter Willumsens maleri Gade i Alora som var udlånt til udstillingen Vejen på Nivaagaards Malerisamling og Vendsyssel Kunstmuseum.

Agnete Pontoppidan Davids Samling Pernille Klemp

Foto: Pernille Klemp, Davids Samling

Koordinater 55.8446756, 12.0514919

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse