Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Agnete Therkelsen

Agnete Therkildsen, 1900-1993, dansk maler. Opvæksten på landet i Darum ved Esbjerg og opholdet på Askov Højskole fik vedvarende betydning for Agnete Therkildsens kunst. Hun var kort tid elev hos Rostrup Bøyesen og Immanuel Ibsen, men var ellers stort set selvlært. Hun blev i 1944 gift med maleren Ejler Bille.

Hun forblev livet igennem de ting og oplevelser tro som først satte hende i gang med billedkunsten, men Ejler Bille påvirkede hendes naturalistiske figur-, dyre- og landskabsskildringer i abstrakt retning.

Opvæksten på landet blandt venlige og originale mennesker, katte og blomster, køer og græs, heste og hunde, sole og stjernenætter og ikke mindst fugle var det paradis hvorfra hun til det sidste hentede motiverne til sin yndefulde kunst. Med tiden kom der nye motiver og farveklange til, men de gamle blev ikke glemt. I begyndelsen greb hun billederne naturalistisk og noget forenklet an, men under de abstrakte kunstneres påvirkning begyndte hun at betraget sine billeder mere ornamentalt. Den genkendelige virkelighed fyldte hende dog stadig med en dyb glæde, og hun gemte meget af dens sødme i sin farverige og fabulerende kunst. Efter Eske K. Mathiesen, Weilbachs Kunstnerleksikon.

Agnete Therkelsen var primært maler, men fra 1959 udførte hun tillige collager. Hun rejste verden rundt med ægtefællen Ejler Bille, og hun har udgivet en række små erindringsbøger foruden rejseskildringer i kunsttidsskriftet Cras. Agnete Therkelsen var medlem af kunstnersammenslutningen Kammeraterne og er repræsenteret på flere af landets store museer. I 1985 modtog hun Eckersbergs Medalje.

Agnete Therkelsen og Ejler Bille boede i Ørby ved Helsinge, og begge har illustreret nogle af Helsinge Apoteks receptkuverter – se hendes kuverttegning herunder. Få år før hun døde, blev hun beskrevet på denne måde på apotekets hjemmeside: “Også i en alder af halvfems er hun en livsglad kunstner som med fint afstemt farvesans skaber oliemalerier og tegninger.”

Receptkuvert Agnete Therkelsen

Agnete Therkelsens tekst til tegningen lyser: “Hej fuglemutter, du skal ta’ den med ro når du løfter din klo. Vi har fået en unge, den er brun og gul, en fremmed fugl, høg eller gøg. Skal vi smide den ud? Nej, jeg tror vi vil frede den, her i vor rede.”

Agnete Therkelsen er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde.

Kilder, link og litteratur

Agnete Therkelsen hos Denstoredanske.dk.

Agnete Therkelsen hos Kunstindeks Danmark, Weilbachs Kunstnerleksikon.

Receptkuverter på Helsinge Apoteks hjemmeside.

Bilag

Min kone siger altid, at når en af os dør, vil hun have hund, interview om livet og døden med journalist og forfatter Georg Metz (og hans hustru Benedicte), Trisse Gejl, Information, 7. marts 2008. Lille uddrag:

“Georg Metz og hans kone, Benedicte, var gode venner med kunstnerne Ejler Bille og hans kone Agnete Therkelsen. Da Agnete var 91 år, besøgte Benedicte dem på landet og spiste frokost med dem, og en kat gik hen over gårdspladsen. Benedicte spurgte om det var Agnetes. ‘Nej’ sagde Agnete – ‘Vi vil ikke have husdyr.’ ‘Jamen, du har da altid været så glad for dyr, og især katte, og når I nu bor sådan et sted, hvorfor så ikke have kat?’, spurgte Benedicte. ‘Jo, måske når vi bliver gamle,’ sagde Agnete helt uden kokketeri. Hun var ikke senil. Hun var skarp som en ragekniv som Georg Metz udtrykker det. Den tanke at de var blevet gamle, havde bare ikke strejfet dem endnu. Måske fordi de hver morgen vågnede op til arbejdet, altid arbejdet frem til næste udstilling, fortæller han.”

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse