Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Birgit

Birgit - Flemming Bülow

Foto: Flemming Bülow – eller herunder som hun tager sig ud en sommerdag på et postkort fra R0se’s Boghandel & Skaarup Bøger og Papir.

En af Povl Søndergaard Birgit-skulpturer sidder med ansigtet vendt mod gaden på det lille torv mellem Langes Magasin og Rådhuskroen i svinget Havnegade-Østergade Frederikssund. Skulpturen kaldes også Siddende pige Birgit.

Skulpturen er skabt i 1965 med kunstnerens 17årige barnebarn som model. Den blev i 1985 opstillet i Bløden, men få år senere flyttet til sin nuværende plads. Birgit og den plint hun sidder på, er bronze. Anbragt på en sokkel af granit.

Først blev Birgit stillet op i bymidteanlægget Bløden, men her stod den noget ensom og forladt, bortset fra engang imellem hvor hun nærmest kom i vejen. Avisfoto af Paul Erik Nielsen fra en sommerfest med kræmmermarked i maj 1989.

Samme år blev Birgit flyttet til den lille plads mellem Langes Magasin og Rådhuskroen. Her ses indvielsen foreviget af Anne Sophie Rubæk i Frederiksborg Amts Avis i begyndelsen af september. Indvielsen forestås af formand for Kulturelt Udvalg, Birgit Madsen, med en stribe honoratiores i baggrunden – fra venstre skole- og kulturdirektør Mogens Højenvang, borgmester Jørgen Christiansen…

Birgit - UKID 1

Birgit - UKID 2

Foto UKID – https://samlingen.koes.dk/vaerker-i-det-offentlige-rum/376

Koordinater 55.8395933, 12.0591498

Hasseris Kunstfond (Aalborg) bestilte 1962 en 140 cm høj bronzeskulptur af en siddende pige – Birgit – af Poul Søndergaard. Den beskrives som et stilfærdigt, naturalistisk arbejde som er karakteristisk for Poul Søndergaard. Den kostede 40.000 kroner og blev afsløret den 9. januar 1965 på en plads foran Plejehjemmet Hasserishave.

Birgit - Hasseris Kunstfond

https://hasseris.dk/kunst/

Birgit - Jan Graff

Jan.Graff.com: Birgit (bronze, 1964, Hasserishave Alderdomshjem, Ålborg)

Kilder, link og litteratur

Opstillingen af Birgit ved Langes Magasin i 1989 omtalt i de lokale aviser – som kalder kunstneren Poul i stedet og Povl. Foto af selve indvielsen og foto af skulpturen på sin hidtidige placering i Bløden kan ses ovenfor.

 

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse