Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Børge Jørgensen

Børge Jørgensen, 1926-1998, billedhugger, autodidakt. Født i Rudkøbing som søn af stationsforstander Hans Anton Jørgensen og Ellen Kristine Stengade. Gift i 1948 med Birthe Bolm, født 1930 i Brønshøj som datter af snedkermester Ernst Johan Bolm og Ella Nielsine Kristiansen.

Børge Jørgensen udførte i begyndelsen af sin karriere figurative skulpturer i granit, og fra cirka 1960 har han af smidigere materialer, fx pladejern, skabt værker i et mere abstrakt formsprog. Påvirket af det nye materiale og af Robert Jacobsen og udenlandsk skulptur blev hans billedsprog abstrakt, men mennesker og dyr var fortsat inspirationen.  Omkring 1961 eksperimenterede han på Holmegaards Glasværk med glas og jern i relieffer og skulptur, og her åbnede især brugen af farvet glas for nye muligheder for materialekontraster. Efter at han i 1963 flyttede til landlige omgivelser i Odsherred, blev landskabet og naturen stadig mere væsentlige for ham.

Balancen mellem kubiske og afrundede former – fx i jernskulpturen Naturens dynamik fra 1968 i skulpturparken på HEART (Herning Kunstmuseum) – raffinerede han gennem årene, og især de mange skulpturer i delvis blankpoleret stål gjorde ham til en efterspurgt udsmykningskunstner. Skulpturerne spiller sammen med omgivelserne og udnytter det blanke ståls spejlinger af dem, og der opstår en vekselvirkning mellem lethed og tyngde, mellem ru og glatte flader.

Naturens Dynamik Herning UKID

Børge Jørgensens tre meter høje jernskulptur Naturens dynamik i HEART-Skulpturparken i Birk Centerpark ved Herning. Foto: KØS/UKID.

Børge Jørgensen har udstillet et stort antal steder både i Danmark og udlandet, og han er ligeledes repræsenteret bredt på kunstmuseer, i institutioner og virksomheder m.v. både hjemme og ude.

Efter blandt andre Pia Kristine Münster, Weilbachs Kunstnerleksikon.

Børge Jørgensen udførte i 1973 skulpturen Dynamisk vækst af sortmalet jern, stål og glas. Den vejede fem ton, var 13 meter høj og gik for at være Københavns højeste skulptur. Den var en gave til Tuborg fra funktionær- og formandsforeningen i anledning af bryggeriets 100års jubilæum. Den var udført i samklang med den omgivende arkitektur og skulle, som titlen antyder, være et livsbekræftende og stræbende symbol på hvordan Tuborg siden fusionen i 1970 med Carlsberg fortsat indtager nye markeder verden over. Da bryggeriet i Hellerup i 1996 lukkede, blev skulpturen flyttet til Carlsbergs hovedsæde i Valby.

Den blev i 2011 solgt på en auktion hos Bruun Rasmussen hvor den fik hammerslag ved 44.000 kroner – noget under vurderingen – og køber skulle selv bekoste nedtagning og transport. Skulpturen står nu i Viby Sjælland som vartegn for firmaet CP-Container Partners som bygger og udlejer pavilloner, mandskabsvogne og containere.

Dynamisk vækst

Skulpturen Dynamisk vækst fra placeringen hos Carlsberg på Vesterfælledvej 100 i Valby. Foto: Bruun Rasmussen.

Børge Jørgensen er foruden med den store vartegns-skulptur Tangen repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med flere mindre skulpturer.

Gravsted Børge Jørgensen

Børge Jørgensen er begravet på Egebjerg Kirkegård i Nykøbing Sjælland. Foto: Gravsted.dk (Torfrost).

Kilder, link og litteratur

Børge Jørgensen hos Kunstindeks Danmark, Weilbachs Kunstnerleksikon.

Kæmpe vartegn i Viby, Roskilde Avis, 18. juni 2011.

Noter

Er Børge Jørgensen også repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med værker inden døre?

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse