Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Dorthe Hedensted Lund

Dorthe Hedensted Lund, fotos fra hende hjemmeside.

Dorthe Hedensted Lund, savkunstner og træskulptør, uddannet 2005 som skovbrugskandidat fra det tidligere Landbohøjskolen, KVL, nu er en del af Københavns Universitet, ph.d. 2009 med et projekt om etablering af nationalparker i Danmark. Nu er hun seniorforsker på områderne landskabsarkitektur og planlægning ved Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning. Dorthe Lund er født i Emmerlev ved Højer i Danmarks sydvestligste hjørne. Uddannelsen og tidligere arbejde har bragt hende vidt omkring, nu bor hun i Frederikssund mellem Græse og Hørup. Arbejdet som træskulptør foregår mange andre steder.

Dorthe Lund betragter sin savkunst som en hobby, men hun anses internationalt som  skulpturkunstner – men “jeg identificerer mig stadig ikke helt med kunstner-titlen”, som hun skriver på sin hjemmeside. Det var under en skovbrugspraktik i forbindelse med sin uddannelse at hun lærte at bruge motorsaven. Men snuset til det havde hun på forhånd som frivillig hjælper gennem en årrække ved en tilbagevendende træskulpturbegivenhed på hjemegnen, Højer Internationale Skulptursymposium.

I begyndelsen fik familie og bekendte glæde af hendes savkunst, men efterhånden fik hun også andre opgaver. I 2011 blev hun for første gang udvalgt som deltager i Højer Internationale Skulptursymposium som en af kunstnerne. Siden har hun deltaget adskillige gange og også i andre lignende faglige træf. Selv om træskulpturerne er en fritidsbeskæftigelse for Dorthe Lund, er det gennem tiden blevet til en del værker.

Værktøj til træskulpturarbejde er motorsav, mindre motorsav med carvingsværd til billedskærerarbejde, vinkelsliber og stemmejern (carving betyder billedskæring).

Dorthe Lund med motorsaven.

Om sin oplevelse med savkunsten skriver Dorthe Lund på sin hjemmeside: “Det er altid særligt sjovt (og udfordrende) efter en længere periode hvor jeg har siddet begravet i bøger og dyrket den rationelle side af mig selv, fordi det at lave skulpturer er sådan en kontrast. For det første er det udpræget fysisk, og jeg kan godt lide fornemmelsen af at bruge og have brugt min fysik. Også ømheden i hele kroppen af de mærkværdige arbejdsstillinger jeg får placeret mig selv i – uden at jeg bemærker det – fordi jeg er fortabt i min egen lille verden, dybt koncentreret om saven og figuren. Desuden er processen en rejse i følelser. Jeg prøver som regel at udtrykke en bestemt følelse eller stemning i den figur jeg arbejder på; når det lykkedes er det enormt fedt, og når der er et eller andet der ikke er helt rigtigt, og jeg ikke lige kan se hvad der er galt, er det enormt frustrerende. Men sejren, triumfen, når det fungerer!”

Dorthe Lund med vinkelsliberen.

Værker af Dorthe Lund i Frederikssund

I 2017 udførte Dorthe Lund en cirka tre meter høj træskulptur i form af en engel ud af stammen på et 200 år gammelt, sygt kastanjetræ på Frederikssund Kirkegård tæt ved hovedindgangen. Råddenskaben i træets stamme kan ses på figuren. Stammen står stadig på roden, så der trænger fugt op i figuren – foruden den fugt der kommer oppefra. Derfor skal figuren løbende have træbeskyttelse.

Kilder, link og litteratur

Dorthe Hedensted Lunds hjemmeside savkunst.dk. Hjemmesiden har mange billeder af hendes skulpturer og link til videoer fra træskulpturbegivenheder.

Dorthe Hedensted Lund, fagligt portræt på Københavns Universitets hjemmeside – hvor man blandt andet kan læse hvilke projekter hun har arbejdet med og nu arbejder med, herunder et om “Udvikling af principper for forvaltning af det åbne land i Frederikssund”.

Dorthe skaber træskulpturer, så englene synger, artikel om skulpturen på Frederikssund Kirkegård, Birgitte Masson, Lokalavisen Frederikssund, 19. september 2017.

 

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse