Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

En agitator

En agitator

Foto Wikipedia.

En agitator er et maleri fra 1899 af Erik Henningsen – olie på lærred 120 x 180 cm. Det er ikke et bestilt arbejde, det blev udstillet i marts-april 1899 og kan derfor ikke ses som kommentar til årets begivenheder. Men værket blev aktualiseret af årets senere begivenheder med 19 uger lange storlockouter der sendte næsten 40.000 arbejdere ud i flere måneders arbejdsløshed,  og som sluttede med Septemberforliget der fastsatte regler for lockout og strejker.

Med En agitator skildrede Erik Henningsen arbejdernes store møder på Fælleden i København i slutningen af 1800tallet. Hvem taleren er, har der været gættet på. Frederik Borgbjerg nævnt på en skitse, men på det færdige maleri ligner taleren Louis Pio.

Maleriet var en gave til Metalskolen Jørlunde ved indvielsen i 1968 fra Centralforeningen fra de københavnske smede. Smedeformand Hans Rasmussen havde købt det af sin socialdemokratiske folketingskollega Julius Bomholt for 16-17.000 kroner. Bomholt forklarede i bladet Metal at billedet mentes solgt til Tyskland og derfra var kommet videre til en malerisamling i Norditalien. En tysk professor havde gjort Bomholt opmærksom på billedet som han så købte med den bagtanke at maleriet skulle videre til en fagorganisation.

Billedet har haft forskellige titler: “En Folketaler”, “En folketaler i Nørre-Fælled”, “En agitator”, “En agitator på Nørre Fælled” og “Et folkemøde på Fælleden”.

Der findes to forstudier også i olie på lærred, men i betydelig mindre formater, dels et på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot (udnævnes ofte til et bedre billede end den endelige version), dels et tilhørende Socialdemokratiet og i depot på Arbejdermuseet.

Kilder, link og litteratur

Maleriet hos Wikipedia.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse