Erik Henningsen, foto Peter Elfelt.
Erik Ludvig Henningsen, maler og illustrator, født 29. august 1855 i København, død 28. november 1930 sammesteds. Forældrene var grosserer Frants Ludvig Henningsen (1820-1869) og Hilda Charlotte Christine født Schou (1824-1880). Han var bror til Frants Henningsen. I 1886 gift med Mary de Dompierre de Jonquières (1858), datter af Godefroi Chrétien de Dompierre de Jonquières, kontorchef i det slesvigske ministerium, og søster til Frederik de Jonquières. Han var Ridder af Dannebrog og Dannebrogsmand.
Erik Henningsen kom tidlig i malerlære hos dekorationsmaler Adolph Hellesen, han tegnede hos C.V. Nielsen, studerede på Kunstakademiet 1873-77 og høstede senere en række akademiske udmærkelser, blandt andet Eckersbergs Medalje i 1890.
Erik Henningsen var knyttet til foreningen Bogstaveligheden, et forum for kunstretningen realismens medmenneskelige idealer om skabelsen af et bedre samfund gennem oplysning og debat. Med en teknik der efterligner virkeligheden og trækker beskueren ind i billedrummet som øjenvidne, skildrede han de arbejdsløse, kvindernes og arbejdernes retsløshed, børns og ældres vilkår, men også københavnerlivet i det hele taget. Derigennem vandt han sig et anset navn som folkelivsmaler både med sans for livets lyse sider og med et vist satirisk lune.
Til hans mest bekendte arbejder hører Morgen i Adressekontorets Gaard (1881) med forskellige københavnske tjenestesøgende, Summum jus, summa injuria. Barnemordet (1886)*, En Snevejrsdag paa Gammeltorv (1886) med en væltet droske i forgrunden, Frikvarter i Efterslægtens Skole (1887), Infanteriets Vagtparade (1888), En Grundlovsfest paa Landet (1891), Dans ved Grøndalshuset (1892), det anselige maleri Sat ud (1892) – et usædvanlig dygtigt genrebillede hvor kunstneren vistnok når højest i psykologisk skildring, En såret arbejder (1895) og Et foredrag i Dagmarsalen, Askov Højskole (1903).
Erik Henningsen leverede illustrationer til blandt andet Ude og Hjemme og til Johan Krohns Peters Jul (1914), og da Tuborg i år 1900 i anledning af bryggeriets 25-års jubilæum udskrev konkurrencen om en “dekorativ reklameplakat”, gik 1. præmien ganske vist til maleren J.F. Willumsen, men det var Erik Henningsens forslag, Den tørstige mand, der blev sat i produktion.
Den tørstige mand af Erik Henningsen.
Erik Henningsen er begravet på Vestre Kirkegård i København, foto Gravsted.dk (jv).
Erik Henningsen er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med maleriet En agitator.
Kilder, link og litteratur
Erik Henningsen hos Wikipedia.
Erik Henningsen hos Denstoredanske.dk.
* Summum jus, summa injuria. Barnemordet, beskrivelse af maleriet med den oversatte titel ”Den højeste ret, den største uretfærdighed”, Den Hirschsprungske Samling.