Freddy Fræk Poulsen og Gun Gordillo, januar 2015 ved et arrangement i deres parisiske galleri Denise René, foto Michel Lunardelli.
Freddy Poulsen, kendt under kunstnernavnet Freddy Fræk som i 1988 blev ændret til Freddy Fraek, født 1935, død oktober 2016, sanger, banjospiller, skuespiller, grafiker, skulptør og rumkunstner. Gift i 1988 med den svensk-danske kunstner Gun Gordillo*. Parret har lavet flere kunstinstallationer sammen. De har dels boet i Paris, dels i Danmark.
Freddy Poulsen var oprindelig udlært smed, men i 1966 tog han afgangseksamen fra Kunstakademiet i København hvor han senere var tilknyttet som lektor – og mødte Gun Gordillo som samtidig var lektor på akademiet.
Op gennem 1950- og 1960erne spillede Freddy Poulsen jazz, men bevægede sig gradvis over til visesangene og børnesangene med en glad og ubekymret tilgang til musikken – i kontrast til tidens politisk prægede protestsangere. Freddy Poulsen medvirkede i både spillefilm og i tv-serier, mest kendt er vel nok hans rolle som Frede i tv-serien Sonja fra Saxogade. Freddy Poulsen blev også så kendt for at spille på kazoo at instrumentet ofte bliver kaldt en Freddy Fræk-fløjte.
Op gennem 1970erne gled musikken i baggrunden, og Freddy Poulsen begyndte en ny karriere som grafiker, skulptør og rumkunstner. Han vakte i 1981 for alvor opmærksomhed som rumudsmykker med værket Linie A, Bispetorv, C Selv i København. Værket var en overdimensioneret tommestok, et motiv han genbrugte da han i 1983 udsmykkede undergrundsstationen Bandhagen i Stockholm med en tommestok i overstørrelse der kantede sig langs perronen.
I forbindelse med et større byfornyelsesprojekt ved Norra Hammarbyhamnen har Freddy Fraek og Gun Gordillo udført en af de største samlede udsmykninger i Stockholms historie. De var hver for sig blevet inviteret til at indsende forslag, men blev bagefter bedt om at samle deres forslag til en helhed.
I Danmark har Freddy Fraek lavet en del store skulpturer og udsmykninger. Sit internationale gennembrud fik han i begyndelsen af 1990erne da han udstillede på galleri Denise René i Paris som både han og Gun Gordillo er tilknyttet. Freddy Fraek og Gun Gordillo boede 15 år i Paris inden de atter bosatte sig i Danmark.
Siden 1998 har Freddy Fraek eksperimenteret med lyd i sine kunstværker hvor der ved hjælp af elektromagneter skabes vibrationer i skulpturens stål, så der opstår sære lyde. I 2006 havde Freddy Fraek og Gun Gordilo en fælles udstilling Spins and Spells i galleri Profilen i Århus hvor Freddy Fraek viste flere af sine kakofoniske arbejder.
Freddy Poulsen er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med en skulptur.
Stålskulpturen MHO (en ‘mho’ er det samme som en ‘siemens’ som er den reciprokke værdi af en ‘ohm’) af Freddy Poulsen ved Siemens danske hovedkvarter i Ballerup. Foto Ballerup Kommune.
* Den svensk-danske kunstner Gun Gordillo har især gjort sig bemærket med sine lysskulpturer i neonrør. Hun er også repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde.
Kilder, link og litteratur
Freddy Poulsen hos Wikipedia.