Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Hans Voigt Steffensen

Hans Voigt Steffensen ved landskabsmaleri HVS hjemmeside

Hans Voigt Steffensen ved et landskabsmaleri. Foto: Hans Voigt Steffensens hjemmeside.

Hans Voigt Steffensen er født 6. februar 1941 i København. Ballet- og dansemaleren kaldes han på grund at en dominerende motivkreds. Han er autodidakt og maler olie på lærred og laver gouacher (akvareller) og litografier (stentryk) samt udsmykninger.

Hans Voigt Steffensen har siden 1999 udført de kunstværker der er fulgt med hvert års 16 Reumert-priser – i form af glasmalerier som han har lavet på glaskunstner og glarmester Per Hebsgaards værksted i Præstø.

Tekst af Ulla Grut, Kunstindeks Danmark (Weilbachs Kunstnerleksikon):

“Han har malet det mørke Nørrebro og Vesterbro, i begyndelsen i en dunkel farveholdning, men snart med islæt af gule, orange og grønne farver der udstråler frodighed og livsglæde og mere koncentrerer sig om at gengive bydelenes grønne områder end deres nedslidthed. I disse tidlige billeder fornemmes påvirkning fra Erik Hoppe. Ud over bybilleder udførte Han Voigt Steffensen landskaber. Han har malet Vendsyssels gule sommerkornmarker eller vintersædens grønne spirer i heftige penselstrøg og stærke farver, som kendes fra fauvisterne* og de tidlige tyske ekspressionister.

Den store ændring i hans motivverden indtraf da han i 1974 rejste til Ungarn og senere i årtiet til Polen, Sovjetunionen og Bulgarien. Her fandt han en inspiration der førte ham væk fra landskabsmaleriet. Han var fascineret af folkelivet, dragterne og farverne, og hans palet ændrede sig markant. Blå, violette og mange nuancer af rødt kom til og blev påført lærredet i pastose lag.

Menneskefiguren blev central, han malede dansende piger, ungarske, bulgarske og slovakiske folkedansere, spanske flamencodansere, balletdansere og cirkusfolk. Han har malet og tegnet i mange lande, blandt andet på Bali hvor han har gengivet den brændende sol, de mange farver, frodigheden og befolkningens afslapning efter de lange dages slid. Det er dog i første række de østeuropæiske lande med deres rige folklore der har haft betydning for hans stadige stræben efter at vise dansens sjæl.”

Tekst fra Hans Voigt Steffensens hjemmeside:

”Maleren Hans Voigt Steffensen er både ekspressionist og fauvist* når han maler ballet, tango og flamenco. Han maler dansebilleder som er sanselige og meget bevægende når de med deres stærke udtryk indfanger beskueren. Siden 1976 har han siddet på første række på Det Kgl. Teater og tegnet fra både teater, opera og skuespil, og derved har han trænet øjet i at fange bevægelsen med få penselstrøg.

Derudover maler han landskabsbilleder fra Danmark samt fra Venedig, Sicilien, Frankrig og andre lande hvor han finder inspiration. Mange af rejsebillederne bliver først malet på stedet enten som en enkelt tegning eller med gouachefarver som han altid har med sig. Tilbage på atelieret i København bliver oplevelsen til inspiration for nye oliebilleder…”

* Fauvisme er en særlig stærkt farverig ekspressionisme der ligesom ekspressionismen selv dukkede op i begyndelsen af 1900-tallet – og som altså inspirerede Hans Voigt Steffensen mere end et halvt århundrede senere.

Svanesøen HVS hjemmeside

Et eksempel på et balletmaleri – Svanesøen – på 140 x 150 centimeter hentet fra kunstnerens hjemmeside.

Værker i Frederikssund

Ballet- og dansebilleder Frederikssund Sygehus – se link i højre spalte.

Sommerlandskab og Høstlandskab, to malerier fra 1979 på Slangerup Rådhus. Foto Flemming Bülow.

sommerlandskab

hostlandskab

Kilder, link og litteratur

Hans Voigt Steffensens hjemmeside.

Kunstindeks Danmark (Weilbachs Kunstnerleksikon)

Han maler dansen som lidenskabens metafor, 75års fødselsdagsportræt, Peter Michael Hornung, Politiken, 5. februar 2016.

Livsglædens maler, 75års fødselsdagsportræt, Torben Weirup, Berlingske, 6. februar 2016.

Noter

Hans Voight Steffensen er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med fire littografier.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse