Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Harald Hansen

Foto gravsted.dk.

Harald Hans Vilhelm Hansen, maler, født 18. december 1890, død 30. juni 1967, gift første gang med Gytha Prior, gift anden gang med maleren Henny Plenge (Henny Harald Hansen) og gift tredje gang med Susanna Elisabeth Baumann.

Harald Hansen blev udlært maler fra teknisk skole i 1909 og kom umiddelbart efter på Kunstakademiet hvorfra han fik afgang i 1915. Han debuterede på en udstilling af ganske unge kunstnere 1911, fortsatte på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1914 og Charlottenborgs Forårsudstilling i 1916, indtil han 1917 blev optaget på Den frie Udstilling som han derefter tilhørte.

Harald Hansen gik på Akademiet i en af de mest hektiske perioder i 1900-tallets danske kunst da den internationale modernisme kom til landet. Allerede fra 1920rne blev hans motivkreds fastlagt og bortset fra de tidligste år var han dog, kunstnerisk set, isoleret fra tidens kunstneriske strømninger. Han lagde sig efter store, enkle og monumentale kompositioner med atleter efter tidens interesse for dynamik og bevægelse. Hans udprægede og særlige sans for en kompositions monumentale virkning gav ham fra midten af 1920rne med en store, dekorative opgaver. Inspireret af J.F. Willumsens akvareller malede han over godt 30 år en række bjerglandskaber med vægt på såvel de store flader som linjernes virkninger.

Harald Hansen foretog en del rejser. Fx i 1932-33 til Lilleasien udsendt af ingeniørfirmaet Kampsax hvor han skildrede de store brobygningsarbejder. I 1934 modtog han Eckersbergs medalje for maleriet Gøksu Jernbanebro. Men også de legemlige bevægelser inspirerede ham. Med sine billeder af tyrefægtning og fra idrætslivet i store, svungne linjer og med kraftiger kolorit greb han som få rytmen i dyrs og menneskers bevægelser. I sine senere år blev han en værdsat portrætmaler for kongehuset og erhvervslivet.

Værker af Harald Hansen i Frederikssund

Frederikssund Rådhus et portræt fra 1965 af en erhvervsmand – formentlig. Er det mon en lokal? Foto Flemming Bülow.

Kilder, link og litteratur

Kunstindeks Danmark (Weilbachs Kunstnerleksikon).

Den Stor Danske.

 

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse