Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Herman Stilling

Herman Stilling - museet

Foto: Herman Stilling Museets hjemmeside.

Herman Emanuel Stilling, 1925-1996, maler, grafiker og forfatter; bror til Kenn André Stilling. Uddannet på Kunstakademiet 1945-51. Gift 1960 med Birgitte Gram. Herman Stilling ligger begravet på Vestre Kirkegård, København.

Herman Stilling blev i begyndelsen især kendt som grafiker. Selv om man fra første færd så hans karakteristiske trolde, var det navnlig de følsomme og stilfærdige skildringer af kvinder og børn der fangede opmærksomheden. Allerede tidligt sås hans faste former, enkle farver og sikre komposition. Troldemotivet har fulgt ham gennem hele oeuvret, og det blev mere og mere synligt efterhånden som lyssætningen blev stærkere og farverne kraftigere. Fra 1960ernes begyndelse sås endnu et særegent motiv, møbelben, som han nok er næstmest kendt for, en stillebenagtig opstilling af forskellige afsavede møbelben. Mange er udført som collager, andre som raderinger, andre igen med søm på træ, og endelig kan de findes som mosaikker som fx den store møbelbenskulptur foran Gartnernes Salgshal i Odense. Ofte synes benene at være en slags stand-in for virkelige personer, en stor, dominerende mand og hans lille underdanige kone eller en tynd, maskulin form og en tyk matroneagtig. Herman Stillings collager var ofte sammensat af afrevne stumper fra fx tapetbøger og var i flere tilfælde udgangspunkt for abstrakte malerier.

Herman Stilling har leveret illustrationer til tidsskrifter som Hvedekorn og til både egne og andres bøger. En række charmerende erindringsbøger indledtes med En dreng ved navn Herman (1974).

Efter blandt andre Ulla Grut, Weilbachs Kunstnerleksikon.

Der blev i 2003 oprettet et Herman Stilling Museum i de gamle stalde hørende til Assistens Kirkegaard. Staldene ligger i et hjørne af kirkegården tæt på Hellig Kors Kirke – indgang fra Kapelvej nr. 20. Åbent lørdag-søndag kl. 14-17 i sommerhalvåret.

Halvandet fag af staldbygningen blev i 2003 nænsomt restaureret, og det lyse interiør giver nu perfekte rammer for Herman Stillings trolderier – malerier, grafik og collager. Bag museets oprettelse står Foreningen Herman Stilling Museet med Herman Stillings enke Birgitte Stilling som formand. Foreningen blev stiftet året efter kunstnerens død.

Herman Stilling - gavsted

Herman Stillings grav på Vestre Kirkegård, foto: Gravsted.dk (hs).

Herman Stilling er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med to værker med troldemotiver fra 1975. Foto Flemming Bülow.


Kilder, link og litteratur

Herman Stilling hos Denstoredanske.dk.

Herman Stilling hos Kunstindeks Danmark, Weilbachs Kunstnerleksikon.

Herman Stilling har sit eget museum og en hjemmeside dedikeret ham.

Min grafikbog, illustrationer af digte af blandet andre Grethe Risbjerg Thomsen, Frank Jæger og Halfdan Rasmussen.

En dreng ved navn Herman, erindringer, 1974.

En ung mand ved navn Herman Stilling, erindringer, 1980.

Se også Bogbasen.dk.

En dreng ved navn Herman

Bilag

En trold ved navn Herman, tekst fra Herman Stilling Museets hjemmeside:

“En dreng ved navn Herman”. ”En ung mand ved navn Herman Stilling”. Selvbiografier der i et levende sprog illustrerer udviklingen af en fabulerende og fortælleglad trold. Indtrykket forstærkes når læseren bliver opmærksom på at forfatteren led af svær ordblindhed. En ordblindhed som i drengen Hermans tid blev opfattet som uforskammet opførsel – og førte til bortvisning fra skolen. Igen en parallel til eventyrdigteren H.C. Andersen – for skrivehandikappet kunne ikke stoppe troldens fortællinger.

Også Herman blev ved med at skrive – fordi han ikke kunne lade være med at fortælle historier. Og Herman Stilling var fuld af historier. Fx om dukken Birte Petersen eller om skøgefiguren Anna som han i samarbejde med Erik Nørgaard udviklede i Politiken.

Man vender tilbage til det gennemgående troldemotiv. Motivet som er grænseoverskridende og finder vej gennem både malerier, tegninger, grafik og collager. Og til læseren af hans bøger og til dem der lyttede til hans mange foredrag. Trolden træder undertiden ved siden af – eller overrasker på anden vis. Men finder altid vej til børn og barnlige sjæle der længes efter en fortælling. Uanset hvilke sanser der indstilles på at fange den.”

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse