Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

H.V. Bissen

Hermann Wilhelm Bissen portræt

Foto: Wikipedia

H.W. (Hermann Wilhelm) Bissen, dansk billedhugger (gips, marmor og bronze), født 1798 i Slesvig by, død 1868 i København, begravet på Assistens Kirkegård.

H.W. Bissen blev 1816-23 uddannet på Kunstakademiet i København, både som maler og billedhugger. 1824-34 boede han i Rom hvor han arbejdede i Thorvaldsens atelier og blev stærkt præget af dennes antikke motivkreds og klassicistiske formsprog, tydeligst i værker som Paris med Æblet, Glyptoteket, og reliefhovedværket Ceres og Bacchus-frisen der brændte med Christiansborg Slot 1884 (delvis rekonstrueret af sønnen Vilhelm Bissen, Glyptoteket). Mere selvstændige træk i Bissens værker er evnen for det dramatiske til tider patetiske udtryk og talentet for at skildre liv og bevægelse som i Den saarede Filoktet, Glyptoteket.

H.W. Bissen udførte betydelige offentlige bestillingsarbejder, blandt andet 18 statuer af danske dronninger til Christiansborg Slot i gips, Glyptoteket, statuerne af Athena og Apollon til Københavns Universitets forhal, kvadrigaen (romersk væddeløbsvogn med firspand) på Thorvaldsens Museum og den siddende Adam Oehlenschläger foran Det Kongelige Teater.

Omkring 1850 skete der en fornyelse i Bissens kunst, og han blev grebet af den nationalliberale ånd. Et hovedværk er Landsoldaten i Fredericia der ligesom Istedløven i Flensborg blev lavet til minde om et slag i Treårskrigen. Med statuerne af såvel Frederik 6. i Frederiksberg Have som Frederik 7. til hest foran Christiansborg (fuldført af sønnen) gav Bissen et fuldgyldigt og moderne udtryk for herskerportrættet. Han udførte tillige en lang række fremragende portrætbuster af samtidens kulturpersonligheder.

H.W. Bissen blev professor ved Kunstakademiet 1840 og var dets direktør 1850-53. Han drev et stort atelier hvor mange unge billedhuggere arbejdede som elever og medhjælpere, blandt andre sønnen Vilhelm Bissen som førte atelieret videre efter faderens død og fuldførte flere af dennes arbejder.

Kilder, link og litteratur

H.W. Bissen i Kunstindeks Danmark.

H.W. Bissen portrætteret på Wikipedia.

H.W. Bissen portrætteret på denstoredanske.dk.

H.W. Bissen portrætteret hos Kulturcenter Assistens.

Gravsted Kulturcenter Assistens

Foto: Kulturcentret Assistens.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse