Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

J.F. Willumsens Museum

Vejskilt

J.F. Willumsens Museum åbnede i 1957 i en nybygning skabt til formålet af arkitekt Tyge Hvass (1885-1963).

Jens Ferdinand Willumsen selv havde ingen tilknytning til Frederikssund, men hans farfar boede som barn på kroen Bi-lidt ved Kronprins Frederiks Bro.

Allerede i 1920rne havde Willumsen planer om et museum. Det skulle ligge i København, men han havde ikke held med sit forehavende. I et gavebrev fra 1943 nævnes for første gang tanken om at placere museet i Frederikssund, og da staten og Københavns Kommune ikke ønskede at opføre museet, fik Frederikssund muligheden.

Den 93-årige Willumsen var ikke tilstede ved indvielsen i 1957. Han boede i Sydfrankrig og var for syg til at klare rejsen til Danmark, og han nåede aldrig at se museet.

I 2005 blev museet udvidet til næsten tredobbelt størrelse med en ny fløj tegnet af professor, arkitekt Theo Bjerg (1936-2019). Dermed rummer museet ni udstillingssale, et juniormuseum, åbne magasiner, en selvbetjeningscafé samt andre publikumsfaciliteter. Tilbygningen gav mulighed for at udstille flere af Willumsens værker og andet materiale fra samlingerne. Den gav også bedre muligheder for særlige udstillinger på museet.

J.F. Willumsen skænkede i 1947 i et gavebrev til den danske stat hele sin samling af egne værker, sin private kunstsamling og sit store arkiv med fotografier, bøger, breve, dagbøger og optegnelser. Willumsens egen kunstsamling, kaldet Gamle Samling, talte mere end 2000 værker i form af malerier, skulpturer, medaljer, plaketter, keramik, kunsthåndværk, tekstiler, tegninger og grafik – hovedsageligt af europæisk oprindelse og af ældre dato.

Museets samling omfatter et bredt udvalg af J.F. Willumsens malerier, tegninger, pasteller, grafik, keramik, skulptur, fotografier og arkitektur. Værkerne stammer dels fra den testamentariske gave som overgik til museet, og dels fra løbende erhvervelser, ofte som fondstøttede indkøb. Samlingen omfattede 1659 værker ved åbningen af museet, og godt 50 år senere rummede den omkring 5000 værker. Desuden rådes der over enkelte værker deponeret på museet af andre museer.

J.F. Willumsens Museum drives af Frederikssund Kommune med støtte fra staten.

Adresse: Jenriksvej 4

Bortset fra de store skulpturer Ravnene som står i museets park ud mod J.F. Willumsensvej, og kopien af gravmonumentet for Agnete Pontoppidan som findes i den modsatte side af parken, er ingen af museets værker medtaget i denne kunstportal – der henvises til museets hjemmeside.

Andre lokalt relevante værker – aktuelt eller tidligere udlånt fra museet – er omtalt under Jens Ferdinand Willumsen og det pågældende sted.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse