Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Jan Nielsen

Jan Nielsen ved ferniseringen på sin udstilling i Langes Magasin i Frederikssund Kunstforenings regi i 1991.

Jan Nielsen, grafiker og maler, født 20. september 1945, død 19. juni 2017, har 1967-88 været gift med Sisse Westergaard og siden 1989 med Susanne Jørgensen. Jan Nielsen boede i 1980erne på kollektivet Svanholm Gods, fra 1989 boede han først i Dalby, Jægerspris, og siden 2010 i København. Har virket som billedkunstlærer (gymnasier).

Jan Nielsen blev uddannet på Kunsthøjskolen Holbæk, Det Jyske Kunstakademi og Kunstakademiet i København (lærerne og professorerne Hugo Arne Buch, Palle Nielsen og Erling Frederiksen). Han havde debut på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1986, han har udstillet mange steder i ind- og udland, er repræsenteret på en række museer, har lavet grafiske mapper og illustreret bøger, og han har blandt andet modtaget flere arbejdslegater fra Statens Kunstfond.

Jan Nielsen har arbejdet med billedkunst i tilknytning til to fællesskaber, først kunstnersammenslutningen Trykkerbanden og siden Svanholm-kollektivet. Trykkerbanden havde som formål af fremstille grafik til rimelige priser. På Svanholm brugte Jan Nielsen sine billeder til at beskrive kollektivets produkter og sociale aktiviteter. Han er også den der udformede godsets og kollektivets logo.

1991 afholdt Frederikssund Kunstforening en udstilling i Langes Magasin med Jan Nielsen. Se brochure, avisomtaler og værkfortegnelse.

Collage nr. 1257, Kalkunmarked

I perioden 2009-2016 arbejde Jan Nielsen udelukkende og dagligt med collager med tilskåret farvet papir og andet klæbet på A4-ark. Nogle gange var collagerne nærmest stregtegninger, motiverne var meget forskellige. Indtil han blev syg, nåede han at lave collager i hundredvis – i alt et sted mellem 2000 og 3000 tusind. De kan alle ses på hans hjemmeside Jan Dok Collage hvor han også skriver om sin arbejdsproces. Når vejret overhovedet tillod det, foregik det udendørs – især på Amager Fælled nær bopælen på Islands Brygge eller på hans torp i Småland. På turene hjemmefra var katten Fiffij altid med på bagagebæreren, og grej og materialer, stol og bord, og parasol eller oversejl alt efter vejret, var også med på cyklen.

Øverst – cyklen læsset med kat og grej, nederst – Jan Nielsen i Birkeatelieret i februar 2012, et stykke skov på Fælleden som han søgte læ i om vinteren.

Værker af Jan Nielsen i Frederikssund

Pavefantasi. Befinder sig på Frederikssund Rådhus. Foto Flemming Bülow.

pavefantasi

Kilder, link og litteratur

Jan Nielsen hos Kunstindeks Danmark (Weilbachs Kunstnerleksikon).

Jan Nielsens hjemmeside Jan Dok Collage med collager fra 2009-16.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse