Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Jane Nøglebæk

Jane Nøglebæk Christensen, autodidakt billedkunstner, er født i Frederikssund 12. oktober 1943 og død samme sted 21. februar 2015. Hun blev bisat fra Frederikssund Kirke 5. marts 2015.

Jane Nøglebæk har gennem mange år malet og tegnet med vandfarve, olie, akryl og kul, ligesom hun modellerede i ler.

Jane Nøglebæk har ikke boet alle år i Frederikssund, i årene 1988-95 drev hun det velrenommerede Galleri Nøglebæk i Odense hvor flere kendte kunstnere udstillede. Se bilag.

Jane Nøglebæk var aktiv i Frederikssund Kunstforening, et par år før sin død var hun formand for foreningen (2011-13). Hun var med til at stifte foreningen Fjordkunstnerne i 2009, samtidig med at hun var begyndt at dyrke sin kunst ved at gå til portrættegning i Kulturhuset Rejsestalden og croquistegning i Kulturhuset Elværket.

I oktober 2015 holdt Frederikssund Kunstforening to ugers mindeudstilling for Jane Nøglebæk med 26 værker i Langes Magasin. Jane gik ifølge kunstforeningen “så stille med dørene med sin kunst at først med mindeudstillingen er mange blevet klar over hendes talent”. Se brochure.

I kunstforeningens pressemeddelelse om mindeudstillingen citeres veninden Dorthe Jensen: “Jane havde helt klart talent. Hun ville gerne i gang med at male igen. Det kom hun aldrig. Men hun kom i gang med at tegne. Hun var også rigtig glad for at modellere, men det var for hårdt for hendes hænder fordi hun havde gigt.” Og så havde Jane Nøglebæk “et kæmpestort hjerte som kom alle til gode på hendes vej”.

Sønnen Andreas Nøglebæk fortæller i kunstforeningens pressemeddelelse at han husker at moderen altid har eksperimenteret med materialer, malestile og motiver. “Hvis jeg skal sige det med mine egne ord, er det at hun altid har haft en lethed i farverne og motiverne som gav en følelse af spræl og liv i billederne – det var ligesom altid i bevægelse, og meget af energien var – som hun selv skriver – båret af modsætningspar i farver og motiver.”

Jane Nøglebæk var gennem det meste af sit liv aktiv deltager i Frederikssund Vikingespil – bragt ind i det som barn fra starten af og som indehaver af centrale roller gennem årene. Se mindeord af Frederikssund Vikingspils formand nedenfor.

Kilder, link og litteratur

Mindeord, Jesper Wittenburg, formand for Frederikssund Vikingespil, Lokalavisen Frederikssund, 7. marts 2015. Gengivet nedenfor.

Invitation og værkfortegnelse, mindeudstilling for Jane Nøglebæk i Langes Magasin, 7.-22. november 2015.

Mindekunstudstilling, omtale af mindeudstillingen, Frederiksborg Amts Avis, 20. november 2015. Amtsavisen (sn.dk) har denne lille billedkavalkade fra udstillingen – foto Allan Nørregaard.

Bilag

Mindeord af Jesper Wittenburg, formand for Frederikssund Vikingespil, 7. marts 2015:

“Da sms’en om Jane Nøglebæks død tonede frem på skærmen, gik min verden i stå. Ubegribeligt. Jane der altid var ung og vital når vi mødtes, og det gjorde vi ofte. Jeg måtte læse sms’en igen og igen.

Jane var med på vikingescenen helt fra starten i 1962. Hun var født ind i vikingespillet, for hendes far var med til at skabe både Initiativraad og Vikingespil. Det blev til mange roller – fra ‘den unge væne mø’ over ‘den grumme vølve’ og til ‘den stærke/kloge dronning’. Man kan godt sige at Janes udvikling fra den søde manufakturhandlerdatter til den voksne kvinde med stort engagement i kampen for kvinders rettigheder harmonerede med udviklingen af hendes roller i vikingespillet.

I midtfirserne tog Jane en afstikker til Fyn. Da hun kom tilbage, meldte hun sig straks under vikingespillets faner. Vikingespillet var selvfølgelig forandret – det talte hun og jeg tit om – især om glemte traditioner. Vi var ikke altid lige enige, men Jane fastholdt stædigt at vi skulle huske spillets traditioner og holde dem i hævd. Vi fik simpelthen ikke lov til at glemme spillets rødder. Jane var så overbevisende at vi igennem 00erne valgte at inddrage hende i manus-diskussioner med diverse forfattere. Hun var afgørende for vikingespillet, og hun  var afgørende for mig, for jeg fik en ven for livet.

Jane var stærkt engageret i hele verden, men især kunst brændte hun for, så det var oplagt at hun gik ind i kunstforeningen hvor hun også blev formand for tre-fire år.

Tak Jane, for din lune, din stædighed, din varme og dine glade smil. Frigg og Sif venter på dig – i spænding tror jeg – for dit ry er gået i forvejen. De ved at du vil udfordre dem. De får kam til deres hår, får de.

Hil dig Jane Nøglebæk. Hil. Hil. Hil. Æret være dit minde.”

Galleri Nøglebæk – udstillende kunstnere:

Lene Adler Petersen, Jan Jensen, Ursula Reuter Christiansen, Kristian Dalgård Larsen, Poul Jupont, Stefan Sadowski, Hagedorn-Olsen, Carl Henning Aarsø, Paul-René Péronard, Meret Bloch, Peter Tybjerg, Jes Fomsgaard, Svend Saabye, Jens Galschiøt Christoffersen, Lizzi Mallow, Sierpienskis Trekant, Anders Kirkegaard, Frede Troelsen, Birgitte Krogh, Frank Rubin, Gert Rune Sundien, Erik Nørgaard, Herman Stilling, P.O. Hansen, Leif Mikkelsen, Kent Hansen, Ole Hempel, Nina Kleivan, Poul Anker Bech, Bo Thobo-Carlsen, Ingrid Duch, Lotte Aunkilde, Susanne Madsen, Søren Greger Madsen, Kirsten Svenstrup, Merete Hansen, Annette Holdensen, Thorkild Hoffmann Larsen, Bjarke Regn Svendsen, Claus Ørntoft, Hanne Skyum, Lars Zoega, Hans Christian Rylander, Ib Agger, René Tancula, Susanne Nissen, Anders Qvist Nielsen, Indigo Richards, Per Kjærsgaard Jensen, Mette Gamst, Tom Krøjer, Die Werkstatt (Line Toftsø, Johnie Toftsø, Bengt Ralmé, Søren H. Olsen, Poul Kleefeld), Poul R. Weile, Clifford Wright, Henrik Have, Jean Voigt, Kina Kunst, Jens Bohr, Ulla Madsen, Tine Hind, Hans Berg, Ole Hempel – listen er muligvis ikke komplet.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse