Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Kehnet Nielsen

Sdelvportræt Kenneth Nielsen

Selvportræt, nat. 2007, olie på lærred, 257 x 275 cm, Statens Kunstfond. Foto: Kunstmuseet i Tønder.

Kehnet Nielsen, maler og grafiker, født 21. november 1947, uddannet på Kunstakademiet 1977-82, bor og arbejdet i Lyngby nord for København.

Kehnet Nielsen var en central figur blandt De Unge Vilde der brød igennem med udstillingen Kniven på hovedet i 1982 på Tranegården i Gentofte. Udstillingen havde titel efter et af hans billeder.

Siden har Kehnet Nielsen søgt et romantisk maleri i nordisk tradition, ofte melankolsk mørkt, stofligt og pastost. Der kan spores en antydet figuration, men især dyrker han farven i billedserier. Fra midten af 1980erne lavede han en række grupper af malerier i store formater, malet lag på lag til stofligt og dramatisk tunge figurmotiver. Derpå kom Duino-serien med et mere transparent og lyrisk, næsten abstrakt billedsprog. Årene efter var det sjælelige tilstande der materialiseredes gennem farve og rum, og kultur og natur konfronteredes i en diskussion fra lærred til lærred.

2011 viste Kunstmuseet i Tønder cirka 75 værker – træsnit, skulptur og maleri – af Kehnet Nielsen på en stor retrospektiv udstilling Painting out of time. Han har deltaget på mange andre danske og internationale udstillinger, og han har udført adskillige udsmykningsopgaver blandt andet for Greve Rådhus, Den Sociale Ankestyrelse i København, Nykredit i København, Aalborg Universitet og Domhuset – Københavns Byret.

Kehnet Nielsens værker er repræsenteret på flere museer, blandt andre Statens Museum for Kunst og Kunstmuseet i Tønder. 1996 modtog han Eckersbergs Medalje. Desuden modtager han Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Kehnet Nielsen er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med The Sensible Delight of Darkness nr. 1, 1991-92.

Kilder, link og litteratur

Kehnet Nielsen – maleri, monografi, rigt illustreret, med essays og interview og bidrag af Poul Erik Tøjner, Synne Rifbjerg, Henrik Wivel og Bo Nilsson, Samlerens Bogklub.

Med talent for maleri, fødselsdagsportræt, Torben Weirup, Berlingske,
20. november 2007.

Painting out of Time, Kehnet Nielsen 1980-2011, omtale, Kunstmuseet i Tønder, 2011.

Fra ung og vild til poetisk moden, anmeldelse af den retrospektive Kehnet Nielsen-udstilling Painting out of Time på Kunstmuset i Tønder, Marianne Gasbjerg, Kunsten.nu, 19. juli 2011.

Fremragende retrospektiv – Og udstillingen handler allermest om menneskets opfattelse af egne og af fælles livsværdier, anmeldelse af den retrospektive Kehnet Nielsen-udstilling Painting out of Time på Kunstmuset i Tønder, Lars Lisberg, Kunstavisen, nr. 7 2011.

“Kunstværket er en generøs kommunikativ handling”, interview i anledning af Kehnet Nielsens deltagelse på udstillingen Efterlandskaber hos Galleri MøllerWitt i Aarhus, Trine Rytter Andersen, Kunsten.nu, 29. marts 2013.

Kunstner bruger tvivlen som en nådegave – Som kunstner har Kehnet Nielsen aldrig troet på de nemme løsninger, anmeldelse af udstillingen The Darkland Sketches hos Galleri Susanne Ottesen, København, Peter Michael Hornung, Politiken, 23 juli 2014.

Den forædlede vilde, fødselsdagsportræt, Torben Weirup, Berlingske, 20. november 2017.

Litteraturen fylder i maleriet, fødselsdagsportræt, Peter Michael Hornung, Politiken, 20. november 2017.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse