Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Svend Engelund

Svend Engelund, ukendt kunstner.

Svend Arne Engelund, 1908-2007, født i Vrå, gik på Kunstakademiet 1931-1935 og blev medlem af kunstnersammenslutningen Kammeraterne i 1939 og af Den Frie Udstilling i 1953. I 1942 var han medstifter af Vrå-udstillingen hvor han siden udstillede, og som er en af landets største kunstnersammenslutninger. Svend Engelund var også medlem af den lokale gruppe Nørre Lyngby-malerne – Nørre Lyngby er en tidligere fiskerby fem kilometer nord for Løkken.

Med udgangspunkt i sin fødeegn Vrå (mellem Hjørring og Brønderslev) har Svend Engelund malet en lang række poetiske landskabsbilleder, ofte panoramiske udsigter med dæmpede og beherskede farver i en forenklet realisme med fin fornemmelse for de forskellige formers indbyrdes dialog. Skriver hjemmesiden Løkken i Kunsten. Svend Engelund modtog i 1962 Eckersberg Medaljen og i 1991 Niels Larsen Stevns Legat.

Svend Engelund malede også interiører med figurer, og blandt mange udsmykningsopgaver har han skabt altertavler til flere nordjyske kirker og lavet vægmalerier i Aarhus Katedralskoles festsal.

På basis af Vrå-udstillingens aktiviteter og samlinger byggedes i 1992 Kunstbygningen i Vrå som især udstiller værker af kunstnersammenslutningens medlemmer. Kunstbygningens hovedattraktion er Engelund-samlingen som består af 900 værker som Svend Engelund skænkede Vrå-udstillingen i 1942 suppleret med en samling malerier, tegninger og skitser som han skænkede Kunstbygningen i 1992. Kunstbygningen i Vrå rummer dermed landets største samling af Svend Engelunds værker. Museets samling omfatter desuden 300 værker af Vrå-udstillingens øvrige kunstnere. Hvert år i august afholder Vrå-udstillingen sin årlige udstilling i kunstbygningen.

Svend Engelund er begravet på: Vrå Valgmenigheds Kirkegård.

Svend Engelund er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med (en reproduktion af) en litografi forestillende den højtliggende Vennebjerg Kirke og det nærmeste landskab. Kirken ligger uden for Vennebjerg – tre kilometer øst for Løkken.

Kilder, link og litteratur

Hjemmesiden Løkken i kunsten.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse