Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Stanislav Dombrovsky

Stanislav Dombrovsky, maler, er født 1928 i Ungarn, blev norsk statsborger 1974, boede sine sidste år i Rogaland og døde 2004 i Stavanger. Han er uddannet ved École National Superieur des Beux-Art i Paris 1947-51. Har udstillet i Norge og Ungarn og andre lande og er repræsenteret på museer i Norge og Ungarn.

Stanislav Dombrovskys kunst bærer præg af hans franske uddannelsesbaggrund og af indtryk fra de mange land han har besøgt. Karakteristisk for hans maleri er brede, pastose (dejagtige) penselstrøg og stærke, rene, ofte mættede farver. Hans arbejder har en ekspressiv udtrykskraft, og farven er ofte følelses- eller stemningsbærende. Motivkredsen er landskab, figurkompositioner og kompositioner av rent dekorativ art. Hans ekspressive landskabsvisioner af mere eller mindre stærkt abstrakt karakter er nærmest frodige farvefantasier. Spontaniteten og udtrykskraften i flere af hans arbejder ligger nær Cobra-gruppens udtryksform.

Stanislav Dombrovsky er repræsenteret  i Frederikssund på Metalskolen i Jørlunde med denne litografi fra 1971. Foto Flemming Bülow.

Kilder, link og litteratur

Antik & Lort satte 2018 den samme litografi som på Metalskolen til salg.

Norske KFUM kunst har en omtale af Stanislav Dombrosky.

Norsk Kunstner Leksikon.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse