Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Theis Christiansen

Theis Christiansen, tegneserietegner, illustrator og forfatter, født cirka 1974, uddannet cand.mag. i engelsk, bor i Frederikssund sammen med keramiker Trine Schnell Nielsen.

Theis Christiansen har tegnet og skrevet siden han var ung og debuterede som 15-årig med historien Gensyn med den gyldne hjelm i Anders And & Co. hvor Jesper Lund Madsen tegnede. Siden har han skrevet andre historier for Anders And og blandt andet også Wulffmorgenthaler. Hans egne tegneseriestriber Katrine & Muffe og Den Kiosk har kørt i henholdsvis Dyrenes Beskyttelses børneblad Vild med dyr og Ekstra Bladet.

I 2015 begyndte Theis Christiansen i Ekstra Bladet en daglig humoristisk stribe Esben er bitter om en udbrændt skolelærer og selvretfærdig skilsmissefar og hans hårdtprøvede familie – datteren Mille og ekskonen Karla. Striberne samles og kan købes i bogform.


En stribe fra Esben er bitter.

Det webbaserede tegneseriemagasin Nummer 9 skrev i 2020 om tegneserien:

”Esben er bitter er både titlen og en fyldestgørende beskrivelse af Theis Christiansens tegneserie der med sin tredje samling af dagstriber viser at Esben også kan være morsom, pinlig og meget mere.

Esben Esmann har rundet de fyrre, han føler sig udbrændt i sit job som skolelærer og så er han skilt fra Karla som han har datteren Mille sammen med. Inderst inde drømmer han om at alt kunne blive som før, mens alting stille falder lidt fra hinanden. Esben sidder således fast i livet, og blandt andet derfor er han bitter.

Men han er samtidig fyldt med kærlighed til Mille i en sådan grad at han i bestræbelserne på at være hendes bedste ven glemmer at han også skal være en ansvarlig far. Hvorfor han for eksempel finder det helt i orden at sabotere fællesmiddage med Karla hvor hun gerne vil have forældrelogistikken på plads, ved at være beruset, fortælle vittigheder og lege med maden til moro for Mille.

Nok er Karla lidt en stivstikker, og selvfølgelig er det sjovt. Men samtidig rammer Esben er bitter som tegneseriestribe et sted hvor du som læser ikke helt ved om du skal grine med eller af hovedpersonen – og det er godt ramt.”


Endnu en stribe fra Esben er bitter.

I 2018 fik Theis Christiansen som den første den af Lemvig Museum nyindstiftede Gantriis-pris for tegneseriestriben Esben er bitter. 2018 var hundredårsdagen for tegneren Henning Gantriis – han blev født og boede i Lemvig som kan betragtes som en inspirationskilde for Gantriis’ mangeårige daglige stribe Livets gang i Lidenlund i Politiken og mange provinsaviser.

”Det var ikke store politiske Christiansborgtemaer Gantriis spiddede med sin pen, men hverdagens små problemer og genvordigheder i den lille provinsby der blev venligt karikeret. Med sin daglige stribe prikkede han til danskernes små ligtorne. Bag den hyggelige stille bys ’facader’ udspilledes et liv med drikfældighed, sladder, selvhævdelse, nepotisme og trakasserier som mange kan genkende i deres egne små samfund, i borgmesteren, præsten, redaktøren, naboen og i sig selv,” skrev priskomiteen og fortsatte:

”Gantriisprisen tildeles en yngre tegneserieskaber der har potentiale til at blive en ny Gantriis: Theis Christiansen. Han får prisen fordi han med sine tegneserier, især den episodiske dagbladsstribe Esben er bitter, kaster et kærligt satirisk blik på hverdagsliv i nutidens Danmark og gør det med en sikker streg, en usentimental, men overbærende humor og en lydhør sans for nutidens sprog med alle dets nuancer og forskelle mellem køn, aldersklasser og temperamenter. Det sidste er der rig anledning til i serien, for mens flere andre danske tegneserier på tryk og på nettet kredser om familie- og privatlivet set med kvindelige hovedpersoners (og tegneres) øjne, er hovedpersonen og synsvinklen i Theis Christiansens serie om Esben en original nyskabelse i seriesammenhæng: Den enlige far efter skilsmissen, med deleansvar for den uforsagte datter Mille og gamle såvel som nye konflikter med den ligefrem stødende usentimentale ekskone Karla.

Esben er grundlæggende en flink fyr, men hverken usentimental eller uforsagt; Esben er bitter! Og det er befriende og morsomt for os andre som genkender hans svagheder fra os selv – eller i hvert fald fra nogen vi kender! Selv om Theis Christiansen hidtil har fokuseret mest på familiens – eller snarere: ikke-familiens – indre forhold, rummer hans greb om den altafgørende vekselvirkning mellem tegninger og tekst også potentiale til et kritisk og kærligt blik på vores fælles liv også i lidt større samfund og sammenhænge – måske endda større end Lidenlund.”


Forside af jubilæumsskriftet PARK 80 ÅR – En historie om meget mere end en biograf!

Theis Christiansen har i 2021 gjort sig bemærket i Frederikssund-sammenhæng med jubilæumsskriftet PARK 80 ÅR – En historie om meget mere end en biograf! Altså 80årsjubilæet for det der før hed Park Bio, men nu hedder Park Teatret og både er en biograf og et teater – officielt udnævnt til egnsteater ejet og ledet af ægteparret Karen og Claus Malta Nielsen. Skriftet er i tegneserieform med en stribe for hvert årti.

Her præsenterer Theis Christiansen sine PARK 80 ÅR-striber i foyeren til PARK Teatret med det gamle skilt for PARK BIO hængende på væggen erindrende om stedets fortid. Foto Mehmet Kahraman.

I øvrigt medvirker Theis Christiansen i Frederikssund Bibliotekernes litterære event Ord og Fjord – som andre lokale forfattere med en stand, men også som interviewer af forfatterkolleger.

Kilder, link og litteratur

Frederikssund Bibliotekerne om Theis Christiansen.

Bitterhed er bedst i små doser, anmeldelse af Esben er bitter, tegneseriemagasinet Nummer 9, 8. september 2020.

Theis Christiansen får Gantriis-prisen, tegneseriemagasinet Nummer 9, 18. oktober 2018.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse