Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Svend Otto Sørensen

Svend Otto Sørensen, kaldte sig Svend Otto S eller bare Svend Otto, 1916-1996, tegner, grafiker, akvarellist og forfatter, uddannet på Kunsthåndværkerskolen 1933-34, Bizzie Høyers malerskole 1936-37 og St. Martins School of Arts and Craft, London, 1938.

Allerede som 17-årig havde Svend Otto tegnet sin første billedbog, det naive eventyr Den tabte perle, til en pige han var forelsket i. Da professor på Kunstakademiet Aksel Jørgensen så bogen, bevilgede han straks den unge mand en friplads på akademiet. Men med et rejselegat fra Gyldendal valgte Svend Otto i stedet kunstskolen i London.

I begyndelse af sin karriere lave Svend Otto mest bogomslag og illustrationer til ugeblade, men i 1950erne gik han over til at illustrere børnebøger. Med stor lydhørhed over for fortællingen illustrerede han i traditionel akvarel og med i et ligefremt og naturalistisk udtryk en lang række bøger, ikke mindst eventyr af H.C. Andersen og Brødrene Grimm. Han var en meget benyttet børnebogsillustrator, men skrev også selv og illustrerede. I 1978 modtog han Den Internationale H.C. Andersen-pris.

Det giver noget at have tegnet og malet hver dag livet igennem. Som akvarelmaler var Svend Otto den ubestridte mester. Han blandede med ubesværet lethed lys og mørke (clairobscur), og han gik direkte ind i de forskellige bøgers stemning. I hans illustrationer var der altid en særlig tone som blandt andet havde at gøre med hans brug af komplementærfarver som gav hans tegninger både en blid og klar og dog stærk valør.

Svend Otto gjorde sig også gældende som illustrator også af bøger for voksne og satte en række af danmarks- og verdenshistoriens klassikere i billeder. Han fik således Kulturministeriets Illustratorpris for sine akvatinter* til Kafkas Processen. Svend Otto opfattede sig selv som illustratoren, den der oplyser og akkompagnerer teksten. ”En illustreret bog kunne sammenlignes med et digt, hvortil der er komponeret en melodi,” har han sagt, “man er billedfortæller og må bruge alt hvad man har skrabet sammen af iagttagelser og erindringer: dyrs bevægelser, landskaber, belysninger, menneskers holdninger.”

* En raderingsteknik som skaber tonede flader.

Svend Otto havde en særlig passion for træer. I 1990 udkom bogen Gamle danske træer med 40 tegninger fra hans hånd.

Værker med lokalt motiv

Svend Otto har i 1950 gjort denne skitse af Snoegen med det ’dragehoved’ der tegner sig i træets bark. Gengivet i Dansk Dendrologisk Årsskrift IV 1957. Se i øvrigt artiklen om Jægerspris Skovene.


Kilder, link og litteratur

Svend Otto hos Lex.dk.

Svend Otto hos Wikipedia.

Svend Otto hos Forfatterweb.

Svend Otto hos Kendtes Gravsted.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse