Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Liggende kvinde

Liggende kvinde

Foto: Flemming Bülow

Ulf Rasmussens store bronzefigur Liggende kvinde blev i 1988 opstillet i Kalvøanlægget neden for Restaurant Kalvø i Frederikssund.

Ulf Rasmussen har altid arbejdet meget intenst med formerne, ofte med den samme figur igen og igen. Det gælder også figuren Liggende kvinde som han har tegnet og modeleret i mange år i mange udgaver, størrelser og materialer. Den findes også i granit.

Ifølge Frederiksborg Amts Avis (13.1.1993 i anledning af hans 80-årsdag) er skulpturen på Kalvøen hans sidste store arbejde som han begyndte på i 1984. Den er modelleret i ler og siden støbt i bronze.

De lokale aviser var selvfølgelig til stede ved indvielsen ad skulpturen i Kalvøanlægget den 8. september 1988. Her er øverst foto fra Frederiksborg Amts Avis af Jørgen Rubæk hvor Ulf Rasmussen taler til de fremmødte. Dernæst foto fra Frederikssund Avis med fra venstre borgmester Jørgen Christiansen, kunstneren, kulturudvalgsformand Ernst Olsen og formand for Kalvøselskabet Frede Pedersen.

Sidstnævnte skal efter sigende have forhandlet prisen på plads med kunstneren ved blandt andet at forhøre sig om hvor lang tid Ulf Rasmussen skulle have til at udføre opgaven. Det ville tage et år, mente kunstneren. Og hvad skulle han så have for det? Ja, hvor meget tjener du på et år, lød modspørgsmålet. Og derved blev det. Værket er indkøbt med støtte fra Statens Kunstfond.

Også i 1993 og  i anledning af Ulf Rasmussens 80års fødselsdag blev han hædret med en særudstilling på Cornerudstillingen på Charlottenborg i København. I den anledning havde Birger Kristensen i Frederiksborg Amts Avis et lille portræt af kunstneren med disse fotos af han i hans atelier. Foto Paul Erik Nielsen.

Liggende kvinde UKID 1

Liggende kvinde UKID 2

Foto: KØS Værker i det offentlige rum (UKID)

Koordinater 55.8334009, 12.0578675

Kilder, link og litteratur

De lærte sig selv kunstens sprog – Ulf Rasmussen og Helge Ernst mødets for første gang som malerlærlinge for 50 år siden, fra i dag udstiller de sammen på J.F. Willumsens Museum i Frederikssund, Reportage fra Marbæk, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 18. februar 1984.

Kvindeskulptur i Kalvøanlægget, omtale med foto fra indvielsen, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 9. september 1988.

Nu ligger der en smuk kvinde i Kalvøanlægget, Omtale med foto, Frederikssund Avis, 13. september 1988.

Afsløringen af skulpturen Liggende kvinde var omtalt i Jul i Frederikssund 1988.

Bilag

Frodig natur

Statens Kunstfonds hjemmeside Vores Kunst / Kunst På Stedet skriver JDN under overskriften Frodig natur (med fire fotos):

Skulpturens naturlige udgangspunkt er kroppen – menneskekroppen. Herfra begynder vores udforskning af verden. Også Ulf Rasmussen har været optaget af kroppen og har til Kalvøanlægget i Frederikssund skabt en nøgen, liggende kvindefigur der trods inspirationen fra tidlig græsk kunst har en egen frisk styrke og en umiddelbar sanselighed. Kvinden ligger på højre albue, hænderne er foldet under den ene bryst, og højre ben hviler på underlaget, trukket op under hende. Venstre fod er sat i den ’madras’ hun ligger på, og knæet peger mod himlen. Hun virker afventende, delvist fordybet i egne tanker.

Ulf Rasmussen har tegnet og modelleret netop denne figur i flere år og arbejder her intenst med formerne. Den monumentale stil er karakteristisk for hans arbejder, og han får med Liggende Kvinde givet en helt almindelig kvindekrop et ophøjet udtryk. Nok er formsproget naturalistisk, men man fornemmer at figuren er en anonym syntese af flere forskellige kvindekroppe. Kvinden er udført i lidt overnaturlig størrelse og fanger umiddelbart øjet når man bevæger sig gennem parkanlægget. Hun føjer her til indtrykket af naturlighed, harmoni og frodighed.”

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse