Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Majken á Grømma

mag

Majken á Grømma, autodidakt maler, keramiker og skulptør, født den 17. september 1956 i Roskilde, død 59 år gammel den 16. januar 2016. Hun boede og arbejdede i mange år og til sin død på Lyngvej 189 i Vig i Odsherred.

Som ung opgav Majken á Grømma efter nogle år et universitetsstudium og begav sig 25 år gammel ud i et professionelt liv som maler og et par år senere også som keramiker. Keramikken lærte hun sig på den hårde måde med mange mislykkede forsøg frem til at mestre både den drejede form, håndbyggede former og den rene skulptur. Hun har eksperimenteret med rakuteknik, men arbejdede primært med stentøjet. Hun havde samme motivverden i keramikken som i maleriet på lærred og papir. Hendes malerier var moderne, ekspressive og koloristiske med landskabet som dominerende motiv.

I 1998 besøgte hun for første gang Færøerne, hvor hun havde sine rødder, og det gav anledning til eksperimenter hvor hun med en koloristisk, bred og dynamisk penselføring udviklede landskabet i sine malerier mod stadig større enkelhed – i kombinationer af færøske motiver, elementer fra danske og svenske skove og Odsherreds landskaber.

Som forlæg brugte hun fotografier, både klassiske og computer-manipulerede, og hendes materialer var primært akryl på lærred eller blandform på papir.

“Jeg søger drama overfor poesien, lethed overfor tyngde, mørke sammen med lyset. De yderste modsætninger i det samme værk,” skrev hun på sin hjemmeside.

I 2000 havde Frederikssund Kunstforening en udstilling med malerier og keramik af Majken á Grømma.

Året efter var hun tilbage i Langes Magasin sammen med fire færinge med en udstilling der skildrer det færøske landskab og det færøske sind.

Majken á Grømma var tilknyttet Galleri Rasmus. Hun var fast deltager i pinsekunstruten Odsherred Kunstdage, og i pinsen samme år som hun døde, holdt sønnen, billedkunstner Michael á Grømma, en mindeudstilling i hendes hjem på Lyngvej.

Værker af Majken á Grømma i Frederikssund kommune

To malerier på med titlerne Hvil ved kløften og Blåt – rødt og blåt. Befinder sig på Frederikssund Rådhus. Foto Flemming Bülow.

hvil-ved-kloften

blat-rodt-og-blar

Kilder, link og litteratur

Majken á Grømmas hjemmeside.

Min rejse i det nordiske landskab, Majken á Grømma, Forlaget Rasmus, 2006

En sensommerdag i Skagen – Gengivelse af 33 malerier af Majken á Grømma inspireret af Skagen og omegn, Forlaget Rasmus, 2009

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse