Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Markan Christensen


Markan Christensen, foto Birkerød Kunstforening.

Markan Carlo Christensen, maler, grafiker og billedhugger, født 20. april 1927, død 24. maj 2014, uddannet lærer, men som kunstner autodidakt.

Markan Christensen debuterede i 1952 med figurativ og stiliseret hverdagsskildring med figurer og dyr i landskab og interiør. Få år senere lod han sig inspireret først af kubismen med opstillinger og landskaber sat sammen af geometriske elementer og efterfølgende af det abstrakt-surrealistiske. I 1959 dannede han sammen med tre kolleger sammenslutningen M 59. I 1960erne begyndte han at arbejde med linoleumssnit, blandt andet i serien Kosmiske skrammellandskaber hvor genstande kastes ud i rummet i en vekselvirkning mellem flade- og dybdevirkning. Arbejdet med linoleumssnittene førte ham senere til trærelieffer og skulpturer i træ som i en årrække har fyldt meget i hans værk. Hans alsidige kunst omfattede også aluminiumsrelieffer, pladeskulpturer og store skulpturer i cortenstål og beton.

”Særligt vellykkede er en række sene arbejder i store, rustikke trærelieffer hvor Markan Christensen på ganske enestående vis formår at gøre det hårde træ blødt og føjeligt, så det nærmest surrealistisk synes at svæve som draperinger eller planer forskudt i forhold til hinanden med fine overvejelser over fladers forhold til lys og skygge.” Citat fra Torben Weirups nekrolog – se nedenfor.

Markan Christensen arbejdede i mange år som lærer i tegning og formning og gjorde en stor indsats for formidling af kunst til unge blandt andet med vandreudstillinger på skoler og med flere bøger.

Markan Christensen er repræsenteret på adskillige danske kunstmuseer og har udstillet på endnu flere. Han er rigt repræsenteret i det offentlige rum – ikke mindst i Nordsjælland.

Skrammelmaske, linoleumstryk, 1996, Kastrupgård Samlingen.

Markan Christensen udstillede i 1997 hos Frederikssund Kunstforening (se brochure) hvor han viste skulpturer, relieffer og grafik, i alt et par snese værker.

Værker af Markan Christensen i Frederikssund

Frederikssund Rådhus dette linoleumssnit uden titel fra 1972. Det ligner noget fra serien kosmisk skrammellandskab. Værket er formentlig købt af kommunen på hans udstilling hos Frederikssund Kunstforening i 1997. Foto Flemming Büllow.

Kilder, link og litteratur

Kunstindeks Danmark (Weilbachs Kunstnerleksikon)

Månen er rund: en fortælling om Markan Christensen, portræt af Markan Christensen kunstner og formidler af Torben Weirup, 2006, illustreret.

Han gjorde træ føjeligt, nekrolog af Torben Weirup, Berlingske, 25. maj 2014.

Markans kunst er stadig en stor glæde, nekrolog, Tove Krause, Birkerød Kunstforening, Rudersdals Avis, 2. juni 2014.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse