Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Mogens Andersen

Mogens Andersen - Galleri Rasmus

Mogens Andersen, foto Galleri Rasmus.

Mogens Andersen, 1916-2003, billedkunstner, grafiker og keramiker, begyndte som elev ved Rostrup Bøyesens malerskole 1933-39 (som han i øvrigt efter dennes død videreførte 1952-59) og debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1935.

Mogens Andersen var efter Anden Verdenskrig i en tid hvor hans samtidige stadig dyrkede det naturalistiske motiv, en  foregangsmand i dansk abstrakt kunst. I den tidlige fase malede han figurbilleder i jordfarver inspireret af malere som Svend Guttorm og Niels Lergaard og begyndte at interessere sig for den tidlige franske modernisme. I 1945 flyttede han til Paris hvor han bor i perioder den næste snes år. Han faldt hurtigt til i det parisiske kunstmiljø hvor han fandt inspiration hos Cézanne, Matisse, Braque, Soulages og Bazaine, og den franske lyrisk-abstrakte kunst fik afgørende betydning for hans udtryksform og udviklingen af hans karakteristiske mørke arabesker på lys bund.

I 1949 modtog Mogens Andersen Eckersbergs Medalje, og i 1953 blev han prist som den mest lovende begivenhed på Grønningen. De nye værker bestod af kompositoriske opstillinger og kvindefigurer i en mørk og dominerende kolorit som senere skulle blive hans stærkeste kendetegn. Hans første store udsmykning (Københavns Hovedbibliotek 1957-59) satte gang i en voldsom debat om abstrakt kunst. Han vandt dog bred anerkendelse og udførte videre i sin karriere en lang række dekorative opgave. I 1984 æredes han med Thorvaldsens Medalje.

Mogens Andersen kredsede på sin vis om et enkelt malerisk spor: et maleri hvor det mørke, ornamentale motiv dannedes af penslens rytmiske spor hen over den lyse og let laserede malegrund. De abstrakte tegn forvandlede sig hele tiden til naturindtryk der snoede sig tungt i et lysende rum.

Kilder, link og litteratur

Hjemmeside for Mogens Andersen.

Mogens Andersen hos Kunstindeks Danmark, Weilbach Kulstnerleksikon.

Kunstmaleren Mogens Andersen død, 86 år, nekrolog, Peter Michael Hornung, Politiken, 19. april 2003.

Noter

Mogens Andersen er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med tre tryk fra 1975-76.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse