Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Niels Winkel

Niels Winkel Galler 5000

Niels Winkel, foto Peter Thomsen, Galleri 5000.

Niels Winkel, født 5. august 1939 på Frederiksberg, død 14. marts 2018, maler og grafiker. Først uddannet maskinarbejder, siden på Kunstakademiet under Egill Jacobsen 1963-67, ph.d. i kunstpædagogik 1974. Gift 1965 med designer Britt Lindgreen – samme år som han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling. Niels Winkel boede på Østerbro i København og i Nordby på Samsø.

Niels Winkel var en af hovedskikkelserne i 1960ernes danske nyrealisme og en af Danmarks førende portrætmalere. Han har udført cirka 100 portrætter af ambassadører, bestyrelsesmedlemmer, ministre, borgmestre, forfattere, kunstnere og intellektuelle. Han malede med stor psykologisk indsigt, og som i 1400-tallets repræsentationsmaleri gengav han sine modeller omgivet af genstande som refererer til deres arbejde og interesser.

I 1990erne udviklede Niels Winkel sideløbende et abstrakt udtryk påvirket af naturoplevelser.

Niels Winkel har været medlem af Kunstnersamfundet, formand for  Billedkunstnernes Forbund, BKF, og formand for kunstnersammenslutningen Den Gyldne.

Niels Winkel løste også en del udsmykningsopgaver, både nonfigurativt og figurativt, ofte på glas og ofte i samarbejde med glarmester Pet Steen Hebsgaard. Heriblandt det store glasmaleri med portrætter af 13 danske nobilpristagere i Nobelparken på Aarhus Universitet – som af mange anses for hans hovedværk.

Den 100 kvm store glasudsmykning med portræt af 13 danske nobelprismotagere i Nobelparken på Aarhus Universitet. Foto Jesper Rais.

Niels Winkel er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med en glasudsmykning i Foredragssalen lavet i anledning af Smedeforbundets 100års jubilæum i 1988.

Kilder, link og litteratur

Niels Winkel hos Galleri 5000.

Billedkunstner Peter Vilhelm Nielsen har på egen hjemmeside en samling kunstnerportrætter af blandt andre Niels Winkel med vægt på både det kunstneriske og det tekniske.

Fra en syns-Winkel, anmeldelse af retrospektiv udstilling med Niels Winkels portrætmalerier på Kastrupgårdsamlingen 2006, Berlingske, Eva Pohl, 16. marts 2006.

Portrætmester med psykologisk indsigt, fødselsdagsomtale, Dorte Washuus, Kristeligt Dagblad, 5. august 2009.

Portrættets mester, fødselsdagsomtale, Torben Weirup, Berlingske, 5. august 2014.

Nekrolog, Torben Weirup, Berlingske, 19. marts 2018.

Winkels død, mindeord, Palle Lykke, Newsroom, Aarhus Universitet, 21. marts 2018.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse