Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Olaf Rude

Olaf Rude.

Carl Olaf (Olaff) Rude, født 26.april 1886, død 17. juni 1957, maler. Olaf Rude er født i Estland, men voksede op i Frejlev på Lolland. Han døde på Frederiksberg hvor han også er begravet.

Olaf Rude ville male, så han blev sat i lære i Nykøbing Falster og blev svend 1905. Herefter fortsatte han et par år på teknisk skole i København og havde kortere forløb på nogle københavnske malerskoler. Men ikke Kunstakademiet.

Olaf Rude debuterede 1908 på Kunstnernes Efterårsudstilling, og udstillede de følgende år med gruppen De tretten. En kort rejse til Paris, januar-april 1911, hvor han oplede fransk kunst, impressionismen og kubismen, blev afgørende for hans udvikling. Han malede under denne inspiration, dog ikke særlig doktrinært. Og få efter fulgte helt abstrakte kompositioner. Olaf Rude er et typisk eksempel på datidens kunstnere der med fransk inspiration skabte den danske modernisme. Som fik varig betydning for dansk maleri.

I begyndelsen af 1920rne forelskede Olaf Rude sig i Bornholms natur og farver. I 1924 fik han sit første atelier i Allinge, og i 1935 flyttede han til et højtliggende atelier i Gudhjem. I den såkaldte bornholmerskole mødte han kort Karl Isakson og ellers blandt andre Oluf Høst og Povl Schrøder. I årtierne derefter udviklede han sin modne abstrakt-naturalistiske maleform med særlig vægt på farven. Han dyrkede både nature-morten og portrættet, men især Bornholms landskaber med skov og mark og kysten med huse og klipper.

Af og til vendte Olaf Rude dog tilbage til Lolland hvor han blandt andet malede nogle store billeder til folketinget – Egene ved Skejten (Skejten ved Fuglsang) der er en monumental Danmarksskildring og står som hans alderdoms hovedværk.

Værker af Olaf Rude i Frederikssund

Frederikssund Rådhus disse to litografier – foto Flemming Bülow:

Rutsker, litografi.

Flæskedalen, litografi, juli 1938, lysmål 53×38. Flæskedalen er et del af den sprækkedal der strækker sig fra Ekkodalen i Almindingen, gennem Kjeldseådalen (med Kelseå) til Saltuna ved kysten sydøst for Gudhjem.

Kilder, link og litteratur

Den Store Danske.

Kunstindeks Danmark (Weilbachs Kunstnerleksikon).

Skejten,dk.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse