Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Per Kirkeby

Per Kirkeby - blouinartinfo

Per Kirkeby, foto blouinartinfo.com.

Per Kirkeby, maler, grafiker, forfatter, filmmager, billedhugger – og geolog, født 1938 i København. Gift med Mari Anne Duus. Per Kirkeby døde i 2018.

1957-64 studerer Per Kirkeby geologi på Københavns Universitet og afslutter studiet med et speciale i arktisk kvartærgeologi.

Fra 1962 til 1965 besøgte han Den Eksperimenterende Kunstskole (Eks-Skolen) i København, som Poul Gernes og Troels Andersen etablerede i 1961 i protest mod den traditionsbundne kunstakademi. Her beskæftigede han sig med mange kunstneriske udtryksformer – især radering. Ellers er han mest kendt for sine abstrakte malerier i stort format og de murstensskulpturer som findes i mange danske og tyske byer. Han har flere gange deltaget på Biennalen i Venedig og på Documeta-udstillingerne i Kassel. I Danmark har han blandt andet udsmykket loftet over gangbroen mellem det gamle Kongelige Bibliotek og den Den Sorte Diamant -Kirkeby-broen – samt den ene af rotunderne på Geologisk Museum og lavet bronzeskulpturer til Operaen i København og den tyske Bundesrat-bygning. Desuden har han udgivet film, digte og romaner.

Per Kirkeby er medlem af Det Danske Akademi fra 1982, i 1997 blev han Ridder af Dannebrog og modtog i 2001 Ingenio et arti.

Per Kirkeby var i 2013 ude for en ulykke der gav ham en invaliderende hjerneskade som mere eller mindre har sat en stoppet for maleriet.

Per Kirkeby er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med større antal tryk for det meste fra 1980erne. Foto Flemming Bülow.
Kilder, link og litteratur

Per Kirkeby hos Den Store Danske.

Per Kirkeby hos Kunstindeks Danmark (Weilbachs Kunstnerleksikon).

Per Kirkeby – den anden figur, portræt af Dirk Luckow, direktør for Kunsthalle zu Kiel, Kunstonline.dk, 2006.

Kirkeby: “Jeg har opgivet at være maler”, Camilla Stockmann, Politiken, 30. januar 2015.

Da Kirkeby blev til Kirkeby, anmeldelse af udstillingen Avantgardens blå – Per Kirkeby i Kunstforeningen Gl. Strand, Torben Weirup. Berlingske, 10. februar 2016.

Et maleri / “I ørkenen møder Maigret emtropien” / Per Kirkeby, digt af Peter Laugesen i anledning af Per Kirkebys død, forsiden af Information, 11. maj 2018.

Kongen af de store lærreder, nekrolog af Kristen Bjørnkjær, tre sider, Information, 11. maj 2018.

Per Kirkebys billeder står ordløse tilbage og lader beskueren genkende sig selv, enquete i anledning af Per Kirkebys død med udtalelser af Anne Wivel, Erik Skyum-Nielsen, Else Marie Bukdahl, Carsten Thau, Poul Erik Tøjner og Erik Steffensen, Information, 11. maj 2018.

I Danmark sad Per Kirkeby tungt på malerkunstens trone, nekrolog af Peter Michael Hornung, Politiken, 11. maj 2018.

“Det er hans kompositioner og farver. De er totalt levende”, reportage fra besøg på Louisiana (med en række af Per Kirkebys malerier hængende) dagen efter dødsfaldet, Sune Højrup Bencke, Politiken, 11. maj 2018.

Direktør: En utrolig følsomhed i værkerne, interview med Jacob Thage, direktør for Museum Jorn, Anders Legarth Schmidt, Politiken, 11. maj 2018.

En af vor tids største billedkunstnere er død, nekrolog, Torben Weirup, Berlingske, 11. maj 2018.

“Knirkeby” var en utrolig kammerat, en ret genstridig mand og et geni, enquete i anledning af Per Kirkebys død med udtalelser af Ib Michael, Poul Erik Tøjner, Jacob Thage og Anne Wivel, Astrid Helmer Mørck, Berlingske, 11. maj 2018.

Mørke og lys, nekrolog af Poul Erik Tøjner, direktør for Louisiana, Berlingske, 18. maj 2018.

Per Kirkeby: Den grænseløse kunstner, kronik af professor Thomas Bo Jensen, Arkitektskolen Aarhus, Politiken, 19. maj 2018.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse