Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Peter Brandes

Peter Brandes Gallerie KK

Peter Brandes, foto Galleri KK.

Peter Brandes, autodidakt maler, grafiker, billedhugger og keramiker m.m., født 1944 i Assens, gift med maleren Maja Lisa Engelhardt. Han har siden 1972 boet i Frankrig – fra 1981 sammen med Maja Lisa Engelhardt.

Det begyndte ekspressionistisk, men fra midten af 1960erne gik Peter Brandes over til det konkrete, geometrisk prægede maleri for derefter i 1970erne at vende tilbage til det ekspressive. Han fik en fremtrædende plads i den abstrakte ekspressionisme, og 1980erne solgte han godt og fik mange store udsmykningsopgaver. Med spontanitet bearbejdede han mange af den europæiske kunst klassiske elementer i sine intense koloristisk billeder. Foruden maleriet havde han en betydelig grafisk produktion, og han eksperimenterede også med fotografiet.

Fra slutningen af 1980erne tog han også fat på skulptur, glasmosaik og keramik. Især er kendt han for sine meget store krukker, fx den næsten fem meter høje krukke Maja (opkaldt efter hustruen) som han udførte til Verdensudstillingen i Sevilla i 1992, og som står i parken ved CLAY Keramikmuseum Danmark (Grimmerhus) i Middelfart, samt Roskildekrukkerne (1999) på Hestetorvet i Roskilde.

Peter Brandes har udført en lang række kirkeudsmykninger, blandt andet syv store glasmosaikker til Vejleå Kirke i Ishøj (1997), bronzedøre til Kongeporten og nyindretning af Sankt Andreas’ Kapel i Roskilde Domkirke (2010) samt altertavle til Nørremarkskirken i Vejle (2013). I 1994 modtog han Eckersberg Medaillen. Han har fra 1985 været medlem af Grønningen.

Peter Brandes er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med fire tryk.

Kilder, link og litteratur

Per Kirkeby hos Den Store Danske.

 

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse