Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Pia Schutzmann

Pia Schutzmann, foto Leif Tuxen – fra Pia Schutzmanns hjemmeside.

Pia Beatrice Schutzmann, maler, grafiker og billedhugger, født 6. august 1940 i Italien af franske forældre på flugt, i 1970 begyndte hun sin uddannelse som grafiker på Kunstakademiets Grafiske Skole under Palle Nielsen som opfordrede hende til at følge sit kunstneriske projekt selv om det måske ikke var avantgarde i tidens kunst.

Pia Schultzmann debuterede i 1973 på Kunstnernes Efterårsudstilling og umiddelbart efter på Charlottenborgs Forårsudstilling. Hun har eksperimenteret med abstraktioner og installationer, men kernen i hendes kunst ligger i det figurative. Hendes raderinger er naturalistiske og skildrer ofte nære ting i lette streger og skraveringer gerne i form af stileben og interiører. I begyndelsen af 1980erne begyndte hun at tegne portrætter med blyant, og mange har siddet model for hende – fx Dronning Ingrid. I 1980erne afprøvede hun flere grafiske teknikker som zinkografi og litografi og udførte et større projekt i New York med gnidebilleder af strukturer fra mure, fortove og gader.

Nivaagaards Malerisamling viste i 2012 et retrospektiv udstilling med Pia Schutzmann – også med nyere billeder hun havde tegnet i museets omgivende have. I 2015 vistes en udstilling på Amalienborg ed billeder som hun havde tegnet og malet efter at hun på Dronningens invitation havde været rundt i Amalienborgs kringelkroge.

Værker af Pia Schutzmann i Frederikssund

Frederikssund Rådhus dette tryk (63 af 110) fra 1977 med en stol i et ubestemmeligt interiør. Foto Flemming Bülow.

Kilder, link og litteratur

Pia Schutzmanns hjemmeside.

Pia Schutzmann på Wikipedia.

Kunstindeks Danmark (Weilbachs Kunstnerleksiokon).

Portrættøren, 75års fødselsdagsomtale, Torben Weirup, Berlingske, 5. august 2015.

 

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse