Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Pige sætter sit hår

Pige der sætter sit hår - Foto Flemming Bülow

Foto: Flemming Bülow

Povl Søndergaards statue Pige sætter sit hår – også benævnt Pige der sætter sit hår, Stående pige eller Stående kvinde. Den blev i 1992 opstillet ved havnen i Frederikssund som en gave til byen fra fabrikant William Berntsen. Statuen er ved havnens omdannelse til boligkvarter flyttet til et åbent areal mellem Færgevej og Havnegade ved gadernes udmunding ved havnen.

Den Kai Nielsen-inspirerede figur fra 1931 er en af Povl Søndergaards helt tidlige værker som gav ham megen anerkendelse. I 1932 fik den Akademiets guldmedalje og blev udstillet på Charlottenborg. Ny Carlsbergfondet bestilte en afstøbning i bronze som man i 1933 skænkede til Lolland Falsters Kunstmuseum i Maribo. Der blev med tiden lavet flere afstøbninger, og en af dem står ved Nyborg Strand.

Skulpturen i Frederikssund er skænket af fabrikant William Berntsen som ejede Frederikssund Jernstøberi i havnen (hvor Føtex ligger nu) og maskinfabrikken FIOMA i Kirkegade. Berntsen var i to perioder medlem af Frederikssund Byråd.

Koordinater 55.8369669, 12.0568358

Berntsens babser

Tidligere borgmester Knud B. Christoffersen fortæller om baggrunden for William Berntsens gave til Frederikssund at der i forbindelse havnens omdannelse til boligkvarter og den forestående nedrivning af det gamle jernstøberi var tale om at flytte og genopstille virksomhedens vartegn et eller andet sted. Vartegnet var et ståltårn som øverst havde fire røde halvkugler som drejede rundt i vinden – med øgenavnet ”Berntsens babser”. Berntsen ville gerne finansiere projektet, men da vartegnet blev pillet ned og skilt ad, faldt babserne stort set fra hinanden. Det kunne ikke lade sig gøre. I stedet tilbød Wilhelm Berntsen kommunen som ’trøstepræmie’ at vælge en skulptur fra parken på sit gods Engestofte ved Maribo-søerne på Lolland.

Borgmester Jørgen Christiansen, Knud B. Christoffersen som daværende viceborgmester, kommunaldirektør Erik Moses og skoledirektør Mogens Højenvang. Med skoledirektøren som stolt chauffør kørte det kommunale selskab til Lolland i Berntsens fine Bentley hvor der ventede en fin middag serveret af en gammel butler som skældte ud hvis dugen blev plettet. Ved besigtigelsen af parken valgte man skulpturen Pige sætter sit hår, men den ville Berntsen alligevel ikke af med, så i stedet fik han en bronzestøber til at lave en kopi.

Skulpturen blev opstillet på havnepladsen fordi det var en gave fra Wilhelm Berntsen. Først stod den med numsen vendt mod vejen, det var der dog nogen utilfredshed med, så hun blev senere drejet 180 grader. Da der er koldt i havnen om vinteren, har behjertede frederikssundere flere gange givet hende et halstørklæde på.

Diverse

På geocaching.com har man mere eller mindre den samme historie og fortæller at ”man ikke er helt sikker på om det alligevel er” skulpturen fra parken Frederikssund har fået. Desuden nævnes det at den beskedne person Wilhelm Berntsen i et gavebrev til kommunen skrev: ”Jeg ønsker at være anonym, og der må derfor, så længe jeg lever, ikke tilgå offentligheden oplysninger om hvem gavegiveren er.”

https://www.geocaching.com/geocache/GC45JJC_havnetur-1-pige-stter-sit-har?guid=a2dbe979-b28e-4837-bccc-82bfa6c768ab

Gengivet på forsiden af Jul i Frederikssund, 1992 – foto: Erik V. Jensen

Pige der sætter sit hår - UKID 2

Pige der sætter sit hår - UKID 1

Foto: UKID

UKID har registreret fire Pige sætter sit hår – udover den første udgave i Maribo (Lolland-Falsters Kunstmuseum) og kopien i Frederikssund står der kopier i Lersøparken i København og ved Hotel og Konferencecenter Nyborg Strand.

https://samlingen.koes.dk/vaerker-i-det-offentlige-rum/soeg?utf8=%E2%9C%93&q=pige+der+s%C3%A6tter+sit+h%C3%A5r

Kilde, link og litteratur

Opstillingen i 1992 af Pige sætter sit hår blev omtalt i de lokale aviser. De to aviser kalder begge kunstneren Paul og ikke Povl.

 

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse