Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Pladsen SS. Giovanni e Paolo

J.F. Willumsen var vild med Venedig, og i 1930rne var det hans foretrukne by. Han malede en række farvestærke billeder fra lagunestaden med folkelivet og de skiftende belysninger. Han fandt sin helt egen måde at fremstille dette særprægede sted på. Med hans specielle sans for farver får hvert eneste prospekt sin særlige kolorit afhængig af belysningen. Flere gange er det en natlig stemning med månens fosforglans som får alt til at skinne gult. I tordenvejr bliver det hele farvet lyst rosa, og hver gang understreger den dramatiske himmel den eventyrlige stemning. (Kilde: Lisbeth Lund – J.F. Willumsens Museum)

J.F. Willumsens Museum har udlånt to Venedig-malerier til Frederikssund Rådhus.

Pladsen SS Giovanni e Paolo

Foto: Hans Ole Madsen.

Det ene er Pladsen SS. Giovanni e Paolo. Venedig. Nat, 1931, olie på lærred, 73×92 cm.

Det andet er…

De to Venedig-malerier indgik i 2014 i udstillingen Venedigsyndromet. Storhed og fald i kunstens Venedig på Gl. Holtegaard.

Kilder, link og litteratur

Byen på vandet, anmeldelse af udstillingen Venedigsyndromet på Gl. Holtegaard 2014, Rune Gade, Information, 5. september 2014. Citat nedenfor.

Kanal, kanalere, Canaletto, anmeldelse af udstillingen Venedigsyndromet på Gl. Holtegaard 2014, Bjørn Bredal, Politiken, 10. september 2014. Citat nedenfor.

Venedig i Nordsjælland, anmeldelse af udstillingen Venedigsyndromet på Gl. Holtegaard 2014, Rasmus Kjærboe, Kunsten.nu, 24. september 2014. Citat nedenfor.

Bilag

Byen på vandet, anmeldelse af udstillingen Venedigsyndromet på Gl. Holtegaard 2014, Rune Gade, Information, 5. september 2014. Citat:

“J.F. Willumsens nærmest manieret ekspressive motiver fra Venedig i 1930rne rammer én brutalt når man kommer fra guldaldermalernes sarte paletter. Willumsen skildrer et Venedig i nattemånens enstonede og forheksede lys der forvandler byen til en kulisse for indre dramaer og sjælelige tilstande.”

Kanal, kanalere, Canaletto, anmeldelse af udstillingen Venedigsyndromet på Gl. Holtegaard 2014,Bjørn Bredal, Politiken, 10. september 2014. Citat:

“…Man skal godt nok være blaser hvis ikke man føler noget særligt når man står på Rialtobroen og ser vandet slikke op ad de paladser som Carpaccio, Pietro Longhi, Canaletto, tusind andre og J.F. Willumsen har malet, reproduceret, besunget og besejlet.

Willumsen er i særklasse. Hans syrede, symbolistiske, vinde og skæve oliemalerier fra 1930rne fanger det arketypiske ydre og indre Venedig som om det allerede er sunket ned på havsens bund. En stribe af disse billeder kan jo til hverdag ses på Willumsenmuseet i Frederikssund, men det er kun logisk af Gl. Holtegaard har dem med også her.”

Venedig i Nordsjælland, anmeldelse af udstillingen Venedigsyndromet på Gl. Holtegaard 2014, Rasmus Kjærboe, Kunsten.nu, 24. september 2014. Citat:

“Gl. Holtegaard er i sig selv et stemningsfuldt udstillingssted, og de små rum danner en skøn og intim ramme. Der er tænkt over de enkle greb der tilføjer maksimal oplevelse i form af farver, musik og dramatisk belysning.

Dramaet er i top når J.F. Willumsens skingre malerier af turisternes Venedig knalder ud på væggene i et mørklagt rum.”

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse