Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Ravnene

Ravnene UKID 1

Foto: UKID

J.F. Willumsens  Ravnene er lavet som  kobberbeklædte træskeletter med en højde på 4,74 meter. De to figurer er placeret i parken ved J.F. Willumsens Museum ud mod J.F. Willumsens Vej.

Ravn

Foto: J.F. Willumsens Museum

Willumsen udførte fuglene da han var arkitekt på Friluftsteatret i Ulvedalene i Dyrehaven ved København. Teatret åbnede 1910, og de næsten fem meter høje fugle stod på to lave tårne og flankerede scenens buede rampe. Willumsen udførte først en mindre gipsmodel, herefter blev skelettet bygget af træ, og fuglene blev dækket med kobberplader forsynet med en kunstig, grønlig patina. Foroven var indbygget en skål med olielampe der var tændt ved forestillingerne.

Friluftsteatret i Ulvedalene

Foto: Statsbiblioteket

“Fuglene forestiller ikke nogen bestemt Slags Fugle; men de kaldes populært for Ravnene”, har Willumsen sagt i1921. Der foresvævede ham noget om Odins ravne Hugin og Munin, men han modellerede fuglene frit og omtalte dem under arbejdet oftest som fantasifugle, og i en sen alder kaldte han dem duer.

De to fugle stod senere foran Den frie Udstillings bygning i København, og i slutningen af 1960erne blev de opstillet ved museumsbygningen i Frederikssund.

Ravnenes tilstand blev med tiden noget miserabel, og efter en restaurering blev de i forbindelse med indvielsen af museets tilbygning i 2005 stillet på deres nuværende plads ud mod landevejen.

En silhuet af en af ravnene indgår i museets ligeledes nye logo.

Museumslogo med ravn

Ravnene UKID 2

Foto: UKID

Koordinater 55.845265, 12.0507425

Kilder, link og litteratur

https://www.jfwillumsensmuseum.dk/index.php?id=193

https://mona-wwwbloggercom.blogspot.dk/2012/09/blog-post_18.html

https://koes.oncotype.dk/en/works-inpublic-sphere/1774

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse