Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Robert Jacobsen

Robert Jacobsen 1992

Robert Jacobsen 1992, et år før sin død. Foto: Kunsten i Aalborg/kunstenonline.dk.

Robert (Julius Tommy) Jacobsen, Store Robert kaldet, autodidakt billedhugger, født 4. juni 1912 i København, død 26. januar 1993 i sit hjem i Tågelund ved Egtved (hvor han var æresborger), begravet på Vestre Kirkegård i København. Forældrene var skorstensfejermester Robert Arent John Jacobsen og Ingrid Benedicte Marie Johanne Petterson. Robert Jacobsen blev i 1975 gift med den tyve år yngre Maria Forstner som stammede fra Bayern.

Robert Jacobsen boede i Frankrig fra 1947 til 1969 og var professor ved Akademie der Bildenden Künste i München (1962-82) og ved Det Kongelige Danske Kunstakademi (1976-1983).

Robert Jacobsen kom som cykelbud til Henning Larsens Kunsthandel i Vognmagergade i København og blev stærkt tiltrukket af kunstnermiljøet dér med kunstnere som Folmer Bendtsen, Søren Hjorth Nielsen, Erik Raadal, Eugene de Sala og Wilhelm Freddie. Af stor betydning for ham blev også den tyske udstilling, der i 1932 blev afholdt på Den Frie. Især Paul Klee beundrede han meget.

Robert Jacobsen lavede sine første træskulpturer omkring 1930, og i 1935 lavede han sine første Dukker af forskellige kasserede genstande. Fra 1940rne arbejdede han i granit og sandsten og begyndte i efterkrigsårene at hugge dybere og dybere i stenen for til sidst at gennembryde skulpturens masse og lade rummet indtage en selvstændig plads. Ret hurtigt gik han over til jernet som var mere fleksibelt og samtidig billigere. Fra nu af blev rummet det vigtigste: En jernkontur afgrænser det rum skulpturen består af. Først var det rent jern, senere blev materialet skrot.

I 1960erne dukkede en ny type figurer op som han kaldte Personnager, og som i modsætning til dukkernes humor ofte havde aggressive og lidt uhyggelige træk. Herfra stammer også nogle relieffer i træ eller metal. I 1970erne har Robert Jacobsen udført en række skulpturer der ligner små scenografier. I de senere år arbejdede han med skulpturer der var en slags syntese af de tidligere abstrakte værker, som ofte i meget stor skala og brugt som monumentale udsmykninger.

Sammen med sin tidligere elev, den franske billedhugger Jean Clareboudt har Robert Jacobsen 1986-1991 etableret en skulpturpark i Tørskind Grusgrav på kanten af Vejle Ådal ved Egtved.

Der er fem skulpturer af Jean Clareboudt og fire af Robert Jacobsen udført i beton, jern, sten og træ, og de skal betragtes som et samlet værk hvis tema er solens gang over himlen med lyset i dramatisk dialog med skulpturerne. Parken er åben hele tiden, således at landskabsskulpturen kan opleves på alle tidspunkter af dagen, på forskellige årstider og i mange forskellige belysninger.

Tørskind Grusgrav

Tørskind Grusgrav, foto egtved.dk.

Robert Jacobsen er foruden af sin skulptur repræsenteret inden døre på Metalskolen i Jørlunde med syv tryk med nordiske guder som motiv.

Kilder, link og litteratur

Robert Jacobsen hos Kunstindeks Danmark.

Robert Jacobsen på Wikipedia.

Robert Jacobsen i denstoredanske.dk.

Gravsted

Foto: Gravsted.dk (hs)

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse