Sejl H Topsøe 2015 051

Fotos: Holdor Topsøe A/S.

Billedhugger Joseph Salamons skulptur Sejl er i 2015 opstillet ved hovedindgangen på Haldor Topsøes katalysatorfabrik på Heimdalsvej i Frederikssund i anledning af fabrikkens 75års jubilæum.

Joseph Salamon havde i 2014 udstillet to gange på fabrikken som gæst hos virksomhedens kunstforening – dels alene og dels sammen med sin hustru, billedkunstneren Hanne Sie. Joseph Salamon havde ved den lejlighed talt med sin kontakt i kunstforeningen, HR-konsulent Margrethe Viholt, om hvorvidt virksomheden kunne tænke sig en skulptur på pladsen foran hovedindgangen. Margrethe Viholt bragte forslaget videre og kædede det sammen med fejringen af virksomhedens forestående jubilæum. Det kom der en aftale ud af.

Joseph Salamons forslag var en stålskulptur i form af et sejl med associationer til Frederikssund ved fjorden og til en virksomhed der har sejlet med succes i mange år i både med- og modvind. At Haldor Topsøe sejlede i sin ungdom var også en inspiration.

Efter forslag fra Joseph Salamon er skulpturen fremstillet på virksomhedens eget smedeværksted. Det er klejnsmed Tom Gertz Skarvig, Onsved ved Kulhuse, der har stået for svejsning og efterbehandling, og som i et tæt samarbejde med Joseph Salamon har stået for et skabe kunstnerens vision i rustfrit stål.

Skulpturen blev indviet den 13. april (årsdagen er den 10. april) hvor Haldor Topsøes ældste søn, Flemming Topsøe, som repræsentant for ejerne klippede indvielsesbåndet over.

Sejl H Topsøe 2015 056

Joseph Salamon og klejnsmed Tom Gertz Skarvig.

Sejl H Topsøe 2015 034

Joseph Salamon med hjemmelavet slips med skulpturen Sejl tegnet i kontur.

Sejl H Topsøe 2015 040

Plakette på skulpturens fundament.

Sejl H Topsøe 1110

Kunstnersignaturer.

Bilag

Vind i sejlet hos Topsøe, reportage i Frederiksborg Amts Avis, 14. april 2015, lokalredaktør Maj-Britt Holm:

“Der blæste meget passende en jævn til hård vind fra nordvest da katalysatorfabrikken Haldor Topsøes nye vartegn – billedhuggeren Joseph Salamons Sejl – blev ‘afsløret’ i går eftermiddags foran receptionsbygningen på Heimdalsvej 4-6 hvor et par hundrede ansatte var mødt frem.
Det skete i anledning af virksomhedens 75års jubilæum der blev fejret i fredags med en fest, fortalte fabriksdirektør Ole Jacobsen, som huskede på at der kun har været produktion i Frederikssund siden 1959.
– Jubilæet var en begivenhed, ikke kun her i Danmark, men i hele verden, fortalte Ole Jacobsen, som nævnte at der i dag er cirka 750 ansatte alene i Frederikssund.
Personalekoordinator hos Haldor Topsøe Margrethe Viholt, der også er med i virksomhedens kunstforening, foreslog ledelsen at markere jubilæet med et kunstværk. Det var de med på, og så blev Birkerød- kunstneren Joseph Salamon inviteret til at komme med en idé. Han valgte et sejl i rustfrit stål, som ifølge Ole Jacobsens fortolkning passer godt til Haldor Topsøe.
– Vi har været i både modvind og medvind. Vi er gode til at søge op i vinden og skabe fremdrift, sagde han og påpegede, at virksomheden skal holde både kurs og fart samt følge sin ledestjerne i de næste 75 år.
Flemming Topsøe, der er ældste søn af firmaets grundlægger, erkendte at han var en smule uforskammet ved at sige om kunstværket: Det betyder ingenting.
– Det er jer der har villet det. Det er ikke familien. Vi er bare glade for at I ville, sagde han og erklærede at han og familien var så naive at tro at sådan et kunstværk kan skabe velvære og tilfredshed.
– Der skal være mere end det daglige ræs og slæb, sagde han og lykønskede medarbejderne, inden han klippede en rød silkesløjfe der var bundet om stålskulpturen uden at dække særlig meget.
Joseph Salamon forklarede at det var nærliggende at vælge et sejl til en skulptur i Frederikssund hvor man sejler.
– Haldor Topsøe sejlede også i sin ungdom, forklarede han, der glædede sig over at møde en varm, venlig og drilsk atmosfære på værkstedet hvor han har samarbejdet med kleinsmeden Tom Gertz Skarvig som har omsat kunstnerens visioner i stål.
Tom Gertz Skarvig, der bor i Onsved på Hornsherred:
– Det har været en special oplevelse. Jeg tillader mig at være lidt stolt af at have lavet noget der skal stå her altid, smilede han glad, inden Haldor Topsøe bød på kaffe og kage.”

Haldor Topsøe fejret med skulptur, Jesper Kappel, Lokalavisen Frederikssund, 14. april 2015:

“Fredag fyldte Haldor Topsøe 75 år. Det blev mandag fejret med afsløringen af en helt ny skulptur.
Vejret bød på en smule sol og en god gang blæst da Haldor Topsøe markerede sin 75års fødselsdag mandag eftermiddag.
I anledning af fødselsdagen afslørede man en skulptur der har fået navnet Sejl. Den er blevet sat op foran hovedindgangen til virksomheden på Heimdalsvej i Frederikssund.
“I dag sætter vi et vartegn for os selv, så det kan ses at man er kommet til Haldor Topsøe,” sagde Ole Jacobsen der er fabriksdirektør på virksomheden.
“Kunst kan man tolke på flere måder. Jeg vil tolke skulpturen Sejl som et billede på medvind og modvind som vi har oplevet i de første 75 år virksomheden har eksisteret. Det er samtidig også et symbol på at vi skal videre mod nye horisonter og finde den rette vej de næste 75 år,” sagde fabriksdirektøren.
Det er den lokale billedhugger Joseph Salamon der har skabt skulpturen sammen med smeden Tom Gertz Skarvig som arbejder på Haldor Topsøe.
Skulpturen blev afsløret af virksomhedsstifteren Haldor Topsøes ældste søn Flemming Topsøe. Han sagde blandt andet:
“Spiller kunst en rolle i vores hverdag? Ja det gør den. Den er med til at give folk et pusterum. Der skal nemlig mere til end daglig slid og slæb. Jeg håber på at denne skulptur kan være med til at være et pusterum for alle medarbejdere her på fabrikken,” sagde Flemming Topsøe.
Fredag aften var de 750 ansatte der er på fabrikken i Frederikssund, inviteret til stor fest.”

 

Joseph Salamon

Haldor Topsøe A/S

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse