Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Tonning Rasmussen

Tonning Rasmussen foto Jørgen Koefoed

Tonning Rasmussen i forgrunden sammen med museumsinspektør Lars Kærulf Møller, Bornholms Kunstmuseum, foran et af TR’s luftfartsbilleder inspireret af Gagarins rumfart i 1961. Foto Jørgen Koefoed på lisahøyrup.dk.

Tonning Rasmussen, maler og grafiker, født 1936, uddannet bygningsmaler, som kunstner er han autodidakt. Han blev i 1960 gift med keramiker og digter Grethe Solhverv Rasmussen. Parret har siden 1980erne boet i Sort Hat (Sorthat-Muleby) ved Muleby Å mellem Rønne og Hasle på Bornholms vestkyst.

Han har udstillet i Trefoldigheden i 1962 og i det innovative Mobilia i Snekkersten i 1964 sammen med Per Arnoldi og Steffen Jørgensen.

Tonning Rasmussens første inspiration var Cobras abstrakt-ekspressive kunst, men senere blev han optaget af den nonfigurative, konkrete kunst hvor han udviklede sit eget kunstneriske udtryk med skarpt afgrænsede organiske (amøbeformedde) farveflader dansende på ensfarvede baggrunde. Han har lavet en del store udsmykninger, fx af Panum Instituttet i København 1976 og 1982, DTU 1986 og gavlene på nogle af højhusene i Nygårdsparken ved Brøndbyøster Station i Brøndby 1994.

Gavlmaleri Nygårdsparken Brøndby

Et af Tonning Rasmussens gavlmalerier i Nygårdsparken, Brøndby, foto Domea.

Tonning Rasmussen har illustreret nogle af sin hustrus bøger.

Tonning Rasmussen er repræsenteret Statens Museum for Kunst og adskillige af landets største kunstmuseer. Han har fået Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat samt en række andre legater, herunder Eckersberg-medaljen i 1984.

Tonning Rasmussen er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med værket Atlantis fra 1987. Foto Flemming Bülow.

Kilder, link og litteratur

Tonning Rasmussen hos Kunstindeks Danmark (Weilbachs Kunstnerleksikon).

Grønningen ved Lisbeth Bonde om Tonning Rasmussen.

Amøbe-maleren fra Stor Hat, blog af Jørgen Koefoed med billeder og interview i anledning af en retrospektiv udstilling over Tonning Ramussens malerkunst på Bornholms Kunstmuseum, LisaHøyrup.dk, 25. februar 2012.

 

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse