Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Xenia Michaelsen

Xenia Michaelsen, fotos fra hjemmeside.

Xenia Aleksandrovna Michaelsen, født 1968 i Moskva, bosat i Danmark siden 1996, bor i Frederikssund. Hun er russisk uddannet murkunstner  i 1996 fra Moscow State Stroganov Academy of Industrial and Applied Arts på afdelingen for monumental dekorationskunst og dansk uddannet rumdesigner  i 2002 fra Danmarks Designskole. I 2009 etablerede hun firmaet DekoRum hvor hun med sine professionelle og kulturelle baggrunde arbejder med rumdesign og rumudsmykning – og andre kunstneriske opgaver.

Xenia Michaelsen har lavet en del udsmykninger af forskellige institutioner. En af hendes store opgaver har været renoveringen af vægdekorationer fra 1860erne af guldalderkunstnerne Georg Hilker og Constantin Hansen på Gyldenholm Gods ved Slagelse.

Xenia Michaelsen arbejder også som billedkunstner med portrætter og undervisning m.m., og hun har udstillet flere steder i landet. Lokalt har hun udstillet på Hillerød Bibliotek, hos Hillerød Kunstforening, hos Frederiksværk Kunstforening, i Slangerup Bio, i Præstegården i Frederikssund og et par gange i Kulturhuset Elværket i Frederikssund.

Xenia Michaelsen er medlem af bestyrelsen for Frederikssund Kunstforening.

Ved et grundlovsarrangement i Jægerspris i 2014 havde Xenia Michaelsen en stand hvor hun demonstrerede møbeldekoration.

I 2017 udstillede Xenia Michaelsen i Langes Magasin og i Slangerup Bio.

I en weekend i maj 2018 udstillede Xenia Michaelsen croquistegninger i Kulhuse Kultur- og Medborgerhus.

En af Danmarks bedste portrætmalere

Foto fra den udsendelse i DR-serien Danmarks Bedste Portrætmaler hvor Xenia Michaelsen portrætterede Waage Sandø og blev udvalgt til deltagelse i finalen.

I marts 2018 blev Xenia Michaelsen i en DR-udsendelsesrække/konkurrence udnævnt til en af Danmarks bedste portrætmalere. På grundlag af en stor mængde indsendte selvportrætter udvalgte en faglig jury 18 billedkunstnere – både professionelle og amatører – som i tre runder dystede om en finaleplads, og Xenia vandt sin runde, men blev dog ikke den endelig vinder. Konkurrencen gik ud på i løbet af fire timer at lave et portræt af en siddende model, og Xenia malede i sine to omgange skuespillerne Waage Sandø og Ghita Nørby.

Foto fra finalen i DR-serien Danmarks Bedste Portætmaler med de tre der portrætterede Ghita Nørby – fra venstre Rasmus Aagaard, Amanda Schwarz-Nielsen og Xenia Michaelsen.

I maj-juni 2018 arrangerede Frederikssund Kunstforening en udstilling med portrætkunst udført af syv af deltagere i konkurrencen – vinderen Rasmus Aagaard, Amanda Schwarz-Nielsen, Cecilie Lund-Rasmussen, Anne Elisabeth Sanddal Koldsø, Tina Møller, Helle Flindt-Rasmussen og Xenia Michaelsen selv. Det er Xenia der har organiseret udstillingen hvor man kunne se både konkurrencebidrag og et udvalg af andre portrætter af hver af deltagerne. Se omtalen af udstillingen i Lokalavisen Frederikssund.

Xenia Michaelsen ved ferniseringen af portrætkunstudstillingen i Langes Magasin i Frederikssund – foran et selvportræt. Foto Erik Zangenberg.

Værker af Xenia Michaelsen i Frederikssund

Xenia Michaelsen har udsmykket omsorgscentrene Nordhøj i Skibby, Tre Ege i Jægerspris og Tolleruphøj i Frederikssund – sidstnævnte sted vægmaleri-serierne Toscana og Gademiljø (udvalgte fotos henholdsvis ovenfor og nedenfor). Desuden har hun udsmykket legestuen Spiren i Frederikssund og Præstegården i Frederikssund.

I 2017 udsmykkede Xenia Michaelsen en gavl på Boligselskabet Rosenvængets afdeling Birkevænget i Frederikssund med en birkeskov. Xenia havde tre skitser med birketræmotivet, og ved en afstemning valgte beboende i Birkevænget den de gerne ville have.

Birkevænget, Frederikssund, gavl mod Lundebjergvej sådan som den i 2017 blev udsmykket af Xenia Michaelsen med en birkeskov i et kulørt landskab. Nedenfor en detalje med et af de dyr der gemmer sig i trækronerne. Foto Xenia Michaelsen. Se flere fotos på dekorum.dk.

Kilder, link og litteratur

Xenia Michaelsens hjemmeside DekoRum.

Xenia Michaelsens hjemmeside Portrætter.dk, herunder en side om Workshop med ældre med en lille film om udsmykningen på Tre Ege i Jægerspris.

Xenia Michaelsen på Google+.

Grundlovsdag fejres med tale og torvedag, Frederiksborg Amts Avis, 4. juni 2014.

Birketræer skal pryde gavlen på Birkevænget, illustreret artikel, Casper Suk Thorlacius, Frederiksborg Amts Avis, 11. maj 2017.

Finalist fra tv udstiller med andre kunstnere, omtale af Frederikssund Kunstforenings portrætkunstudstilling i 2018, Lokalavisen Frederikssund, 22. maj 2018.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse