Bronzebuste af bokseren Christian Christensen i Frederikssund Hallen. Foto Flemming Bülow.
Emanuel Nielsens bronzebuste portrætterer bokseren Christian Christensen – også kaldet Gentleman Chris – som levede 21. maj 1926-28. januar 2005, boede i Frederikssund og var en legendarisk person i byen (og viden om). Chris Christensen var international anerkendt bokser, han vandt blandt andet bronze ved OL i London 1948, han boksede fem gange om europamesterskabet og blev europamester i mellemvægt i 1962. Se bilag nedenfor.
Christian Christensen var i følge Team Palle 179 cm høj og havde en rækkevidde* på 182 cm!!!
* Tale of the Tape – Det siger målebåndet
Busten er modeleret i ler i 1962 af den billedhugger og maler Emanuel Nielsen, Frederikssund. Takket være en byrådsbeslutning og en bevilling fra William E. Berntsens Fond på 50.000 kroner blev busten godt 30 år senere støbt i bronze, og den blev opstillet i Frederikssund Hallen på Kalvøen i 1995 – på bokserens 69års fødselsdag. Sønnen, billedhuggeren Morten Nielsen havde gratis stillet sig til rådighed som kunstnerisk konsulent for opgaven. Fra afsløringen ses her fra højre en glad Christian (Chris) Kristensen, sønnen tømrermester Chris Kristensen og busten på sit podie.
Emanuel Nielsens tanke havde også oprindelig været at busten skulle støbes i bronze, men det var ikke blevet til noget. Da Frederikssund Kunstforening i 1995 holdt sin 50års jubilæumsudstilling, var Emanuel Nielsen repræsenteret med sin buste af Gentleman Chris, og her blev planen om en bronzestøbning genoptaget efter forslag fra Frederikssund Kunstforenings formand Lis Nielsen. Hendes begrundelser var at Emanuel Nielsen som kunstner og blandt meget andet medstifter af Kunstforeningen endnu ikke var repræsenteret med et værk i kommunen, og at Chris. Christensen fortjente hæderen for den sportsmand han var, og for den betydning han havde haft for byen. Hun foreslog også at busten blev placeret i Frederikssund Hallen.
Da udstillingen var slut, blev ler-busten sendt til bronzestøberen – og siden har den været forsvundet.
Foto teampalle.dk.
Kilder, link og litteratur
Artikel om Christian Christensen på Wikipedia.
Trækker folk til Langes Magasin – Jubilæumsudstillingen har stort besøgstal, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 7. marts 1995.
“Gentleman Chris” bliver støbt i bronze, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 11. marts 1995.
“Gentleman Chris” trækker i OL-dress, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 11. maj 1995.
Gentleman afsløret, xxx Ross, Frederiksborg Amts Avis, 22. maj 1995.
Fornem hæder til lokal gentleman, Frederikssund Avis, 23. maj 1995.
Gentleman Chris, folder, udateret, fire sider med artiklerne: Giveren om Wiliam E. Berntsen af kommunaldirektør Erik Moses, Frederikssund Kommune; Kunstneren om Emanuel Nielsen af redaktør Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis; Bokseren om Christian Kristensen af sportsredaktør Børge Munk Jensen, Berlingske Tidende. Trykt hos Thorsgaard Trykcenter og bekostet af Den Danske Bank, Frederikssund, og Tømrermester Chris Kristensen, ApS (bokserens søn). Folder om Gentleman Chris buste i Frederikssund Hallen.
Ritzau- nekrolog (se nedenfor).
Boksestjernen er slukket, nekrolog, sportssiderne, Frederiksborg Amts Avis, 1. februar 2005.
Skanning af illustration fra ovennævnte brochure.
Bilag
Ritzau-nekrolog i anledning af Christian Christensens død:
“En af dansk amatør- og professionel boksnings allerstørste profiler gennem tiderne, den tidligere Europamester og VM-udfordrer Christian »Gentleman Chris« Christensen, er død, 78 år gammel.
Christian Christensen debuterede efter 100 amatørkampe som professionel i februar 1949 og boksede frem til 1965 79 kampe i welter- og mellemvægt mod blandt andre legenderne Laszlo Papp og Emile Griffith. 56 gange vandt han, mens fire kampe endte uafgjort.
»Gentleman Chris er i mine øjne ikke blot den bedste og mest elegante bokser som Danmark fostrede i perioden fra Anden Verdenskrig til hans exit fra ringen i 1965.
Men Christian Christensen var også indbegrebet af »The Noble Art of Selfdefence« – af en kaliber og et format som vi desværre sjældent oplever i dag med den triste udvikling som boksesporten har taget,« siger boksemanager Mogens Palle.
En lang række af sine kampe boksede Gentleman Chris i USA hvor Frederikssund-bokseren i midten af halvtredserne mødte klassemodstandere som verdensranglistens nummer tre, Billy Graham, som Gentleman Chris besejrede, Sugar Ray Robinsons overmand, Ralph Jones, og senere verdensmester Tony DeMarco. Mod sidstnævnte tjente Christian Christensen 3000 dollar.
Fem gange boksede Gentleman Chris om EM og vandt det i 1962 i kamp mod skotten John McCormack der i KB-hallen i København blev diskvalificeret for at slå Chris Christensen ned med et ureglementeret nakkeslag.
Tre måneder senere tabte danskeren sin titel til den berømte tredobbelte olympiske guldvinder fra Ungarn, Laszlo Papp, der også vandt revanchekampen 1964.
I 1963 udfordrede Christian Christensen i København et af boksesportens allerstørste navne, amerikaneren Emile Griffith, om VM i juniormellemvægt, men måtte se sig stoppet i niende omgang.
Gentleman Chris kom til verden 21. maj 1926 i Trønninge ved Holbæk og døde fredag på Hillerød Amts Sygehus. Han bliver bisat på fredag.”
Mindeord af bokser og ven Mogens Palle:
””Gentleman” Chris er i mine øjne ikke blot den bedste og mest elegante bokser som Danmark fostrede i perioden fra Anden Verdenskrig til hans exit fra ringen i 1965, men Christian Christensen var også indbegrebet af ”The Noble Art of Selfdefence” – af en kaliber og et format, som vi desværre sjældent oplever i dag med den triste udvikling, som boksesporten har taget.
Jeg havde det store privilegium at kende ”Gentleman Chris”, hans dejlige kone Ellen samt deres tre pragtfulde børn Freddie, Ann Dorrit og ”Lille Chris”, som jeg ofte passede i weekenderne efter at vi havde trænet og sparret på Kalvøen i Frederikssund hvor Chris var en uhyre charmerende bademester.
Jeg er Chris, Ellen samt deres tre børn stor tak skyldig, og mit venskab med familien Christensen er ubetinget den bedste tid som jeg oplevede som bokser sammen med Chris der var min træner og sekundant i mine unge år.
Det er med meget stor sorg samt vemod at ikke alene jeg, men alle der har kendt Chris både som idrætsmand og privat, må tage varm afsked med dette store og varme menneske.
Æret være hans minde! Mogens Palle.”