Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Helge Ernst

Helge Ernst (til højre) samen med vennen, billedhuggeren Ulf Rasmussen ved ferniseringen af deres fælles udstilling på J.F. Willumsens Museum i 1984. Skannet fra lokalavisen Folkebladet.

Helge Ernst, 1916-1991, maler og grafiker. Gift 1943 med Birgitte Louise Elisabeth Flach de Neergaard, gift igen i 1948-60 med Margith Michelle Fehr og fra 1960 samliv med kostumier Bodil Marie Ladefoged. Begravet på Assistens Kirkegaard i København.

Helge Ernst var autodidakt og debuterede i 1938 på Kunstnernes Efterårsudstilling. Han blev medlem af kunstnersammenslutningen Koloristerne i 1956 og af Grønningen i 1965. Fra 1975 var han bosat i Odsherred (sommer), og han hører mere eller mindre til gruppen odsherredsmalerne.

Helge Ernst spejlede i sit maleri en række af sin tids skiftende kunstretninger. Han begyndte som ekspressionistisk betonet naturalist med opstillinger og interiører som foretrukne motiver. Mødet med Cézannes maleri blev en livslang inspiration som gjorde farven lysere og lettere og strukturerede hans arbejdere i en mere stram form. I 1950erne nærmede han sig det non-figurative maleri med en opdelt flade med krydsende eller rytmiske linjer.

I de sidste tyve år af sit liv vendte Helge Ernst delvis tilbage til figurationen og lod figurative elementer “indsmelte i en kubistisk inspireret form” som han udtrykte det. Ligheden med naturen kunne dog være påfaldende.

Helge Ernst har deltaget i et utal af kunstudstillinger og hans værker er repræsenteret på mange museer. Han udførte flere bestillingsopgaver, fx plakater til DSB og et portræt af Anker Jørgensen, og  indtil få år før sin død gjorde han en betydelig indsats som kunstformidler med anmeldelser, film, foredrag og bøger.

Opstilling

Eksempel på litografi af Helge Ernst med opstilling, signeret og nummereret, 44 x 56 cm. Foto DBA.

Helge Ernst deltog i 1957 i en udstilling arrangeret af Frederikssund Kunstforening med værker skænket af skandinaviske kunstnerne til J.F. Willumsens Fond. I 1984 deltog han igen i en udstilling arrangeret af Kunstforeningen på J.F. Willumsens Museum sammen med den lokale billedhugger Ulf Rasmussen. Ved ferniseringen deltog 200 mennesker. Til udstillingen var udgivet en folder: Ulf Rasmussen og Helge Ernst Frederikssund Kunstforening 1984. Se også avisomtaler og Amtsavisens portrætartikel.

Helge Ernst er repræsenteret på Metalskolen, formentlig med maleriet Landskab, Odsherred fra 1970erne som Dansk Metalarbejderforbund købte. Og desuden med et antal tryk.

Kilder, link og literatur

Helge Ernst hos Denstoredanske.dk.

Helge Ernst hos Kunstindeks Danmark, Weilbachs Kunstnerleksikon.

De lærte sig selv kunstens sprog, portrætartikel og interview med Helge Ernst og Ulf Rasmussen i anledning af en udstilling med dem hos Frederikssund Kunstforening, Birger Kristensen, Frederiksborg Amts Avis, 18. februar 1984.

Helge Ernst 1916-1991, tidsskriftsartikel, Monika Blatschek, 1992

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse