Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Henning Damgaard-Sørensen

Henning Damgaard-Sørensen på Charlottenborg 1988

Henning Damgaard-Sørensen til venstre på Charlottenborg i 1988 i gemytligt lag med Jørn Larsen – sin næsten jævnaldrende kollega ud i det nonfigurative. Foto fra portrætbogen Sansernes kultivering.

Henning Damgaard-Sørensen, maler, grafiker og billedhugger, 1928-2013, uddannet murer, som kunstner autodidakt, debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1950.

Henning Damgaard Sørensen arbejdede i et nonfigurativt, konkret formsprog hvor han med enkle geometriske former og rene, klare farver arbejdede på at give en fornemmelse af rytme og bevægelse. Foruden malerier, relieffer og skulpturer udførte han en lang række udsmykninger, blandt andet til Kildeskovhallen i Gentofte, Haderslev Rådhus , Husum Skole, Høje Taastrup Station, LO-Skolen og Rigshospitalet.

Henning Damgaard-Sørensen var stærkt engageret i kunstens integration i hverdagen, også som administrator og kulturpolitisk debattør. Han var medlem af kunstnersammenslutningen Grønningen fra 1966 (formand 1967-89) og formand for Udstillingsbygningen ved Charlottenborg fra 1987. Han modtog Eckersbergs Medalje i 1979.

Henning Damgaard-Sørensen var knyttet til og godt repræsenteret på LO-skolen i Helsingør – hvorfra han også blev begravet.

Henning Damgaard-Sørensen er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med et værk fra 1979 som er en gave fra LO-skolen.

Værker af Henning Damgaard-Sørensen i Frederikssund

Stort (2 x 6 meter) maleri i olie på træplader med titlen En øvelse fra 1991. Indkøbt af Ny Carlsbergfondet i 1992 og bevilliget til Frederikssund Sygehus i 2004. Foto Marie Vinther.

Kilder, link og litteratur

Sansernes kultivering – Henning Damgaard-Sørensen og LO-skolen, monografi, Kim Dircking-Holmfeld, 2012.

Kunstens frygtløse stridsmand kommer aldrig ind i varmen i ny bog, anmeldelse af ovenstående monografi, Peter Michael Hornung, Politiken, 19. september 2012.

En rank mand i dansk kunst, nekrolog, Torben Weirup, Berlingske, 22. april 2013.

Henning Damgaard-Sørensen død, nekrolog, Bitta Marie Wâtzold, Kunsten.nu, 24. april 2013.

Mindeord om Henning Damgaard-Sørensen, Frithioff Johansen, Grønningen.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse