Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Hjort på Jægerspris Slot

Hjort Adelgunde Vogt
Foto: Flemming Bülow

Skulptur af billedhugger Adelgunde Vogt, opstillet 1850 (eller i perioden 1854-63) på den store plads foran Jægerspris Slot på bestilling af Frederik VII.

Modellen til skulpturen skulle være en tam hjort med navnet Hjorteper som blev holdt på en ejendom i Gribskov. Det fremgår af en erindringsbeskrivelse af billedhuggeren Gudrun Lauesen som refererer til sin mormors erindringsbøger hvor denne også fortæller om sin egen mors og mormors liv. Se nedenfor.

I forbindelse med 125-års jubilæet i 1999 for Kong Frederik den Syvendes Stiftelse på Jægerspris Slot blev den oprindelige hjort i zink erstattet af en kopi i bronze. Efter 150 års ‘tand’ og mange uautoriserede rideture var zinkskulpturens stand meget dårlig. Nystøbningen i bronze skete under faglig vejledning af billedhuggerne Eric Erlandsen, Peter Osted og Ole Bunton.

Koordinater 55.8557509 , 11.9742665

Kilder, link og litteratur

Kong Frederiks den Syvendes Stiftelse og Dansk Biografisk Leksikon

De svandt, de svandt – fra serien Danske hjem i tyverne og trediverne, antologi med erindringer af kunstnere, politikere og andre kendte folk, Vinten, 1980. Bidrag af billedhuggeren Gudrun Lauesen, I et lægehjem på Langeland mellem dyr og mennesker. Citat fra side 236: “Endnu lever i familien Mormors erindringsbøger der har stof fra hendes opvækst i Frederiksværk og fra hendes mors og mormors liv i Gribskov med heste, fugle, katte og hunde. Modellen til bronzehjorten i Jægerspris slotsgård var den tamme hjort, Hjorteper, som voksede op hos mine oldeforældre.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse