Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Hugo Liisberg

Hugo Liisberg ved sit hus i Tibirke - foto denstoredanske

Hugo Liisberg ved sit hus i Tibirke Lunde – med en svane han holdt, og som blev kaldt Leo efter kunsthistorikeren Leo Swane.

Billedhugger og modellør Carl Hugo Liisberg er født 23. juli 1896 i København, død 12. april 1958 i Hillerød. Forældrene var billedhugger og porcelænsmaler Carl Frederik Liisberg og Selma Amalia Möllenborg. Hugo Liisberg blev i 1927 gift med Inger Paulsen født 12. juni 1903. Parret boede Julius Paulsens Vej 7  i Tibirke Lunde (Holløse) ved Tisvildeleje – i øvrigt som nabo til Inger Paulsens far, maleren og professoren Julius Paulsen (moderen døde i 1923).

Hugo Liisberg er som billedhugger repræsenteret en del steder i landet, mest kendt er han nok for sine mange glaserede stentøjsarbejder i form af dyrefigurer – fugle, fisk, pattedyr mm. – hvor han udviklede  sit helt personlige skulpturudtryk som forener en stærk og realistisk, naturalistisk form med et intensivt ofte dramatisk bevægelsesmønster som tilsammen demonstrerer en stor plastisk, skulpturel fantasi. Han mestrede ikke kun en stor form som eksempelvis Ørnebrønden på Skoletorvet i Silkeborg (bronze), Råbuk i Zoologisk Have i København (beton) og De vilde svaner i Eventyrhaven i Odense (bronze), men også det mindre format som kom til udtryk i det utal af glaserede stentøjsarbejder han siden 1930 fremstillede og fik glaseret i samarbejde med Nathalie Krebs på Saxbo-værkstedet i Herlev ved København.

I 1995 donerede hans enke Inger Paulsen en stor samling af hans stentøjsarbejder m.m. samt arkivalier til Vejen Kunstmuseum, og museet kvitterer samme år med en udstilling med katalog. Museet har nok landets største samling af denne del af Hugo Liisbergs værker.

Hugo Liisberg arbejdede som billedhugger fortrinsvis med dyreskulpturen. Sansen for denne specielle type havde han ikke fra fremmede, men fra sin far der arbejdede for Den kongelige Porcelainsfabrik. Tidligt begyndte han selv at modellere, blandt andet i Zoologisk Have, og i sin barndom modtog han mange og stærke naturindtryk ved besøgene i sin mors fædreland Sverige. Siden bosatte han sig i Tibirke Lunde. Han havde forbindelse med billedhugger Kai Nielsen, med kunstnere fra Grønningen og med Fynboerne. I Paris i 1920 besøgte han Bourdelles skole, samtidig med at han studerede på museerne her og senere i Italien.

 Liisberg modtog Eckersbergs Medalje i 1942.

Hugo Liisberg deltog i 1957 i en udstilling arrangeret af Frederikssund Kunstforening med værker skænket af skandinaviske kunstnerne til J.F. Willumsens Fond.

Værker af Hugo Liisberg i Frederikssund

Kunststensrelieffet Sandalpigen i mur ved hovedindgangen på Frederikssund Sygehus – foto Marie Vinther, Nordsjællands Hospital.

Kilder, links og litteratur

Hugo Liisberg hos Kunstindeks Danmark, Denstoredanske.dk og Wikipedia.

Værker af Hugo Liisberg hos KØS/Udendørs Kunst i Danmark.

Hugo Liisberg og hans bolig og atelier i Tibirke Lunde omtalt og illustreret i Vejby-Tibirke Selskabets Jubilæumsbog fra 2006 om områdets kunstnere og deres boliger.

Hugo Liisberg er omtalt (illustreret) i erindringsbogen Mit Tisvilde af Malene Schwartz, 2017.

Kat på kugle - Vejen Kunstmuseum

Hugo Liisberg: Kat på kugle, 36 cm høj. Foto: Vejen Kunstmuseum

Bilag

Siden om Hugo Liisberg i Vejby-Tibirke Selskabets Jubilæumsbog fra 2006 om områdets kunstnere og deres boliger.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse