Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Kirsten Ortwed

Kirsten Ortwed på SMK

Kirsten Ortwed.

Kirsten Møller Ortwed, billedhugger, født 28, maj 1948 i Virum. Bor siden 1978 sammen med maleren Troels Wörsel.

Det er som skulptør at Kirsten Ortwed er blevet kendt ikke bare i Danmark, men især i udlandet. Hendes arbejder er grundlæggende undersøgelser af skulpturens form, rum og materiale, herunder skulpturens negative rum og dens mellemrum. Værkerne er ofte rå og stoflige og består både af geometriske og amorfe former.

Kirsten Ortwed begyndte allerede som 13-årig hun at male og ville gerne på akademiet. Året efter sin realeksamen rejste hun i 1965 alene gennem Europa. I en periode var hun med i avantgardemiljøet omkring Galleri 101 i Store Kongensgade, og i 1967 gik hun i lære som væver først hos John og Kirsten Becker og dernæst hos Naja Salto, og i 1969 fik hun svendebrev med udmærkelse. Året efter debuterede hun på Kunstnernes Efterårsudstilling, og i 1972 blev hun optaget på Kunstakademiet hvor hun studerede til 1975.

Især Fluxuskunstneren Arthur Køpcke, men også arkitekten Gunnar Aagaard Andersen har været afgørende for Kirsten Ortweds udvikling. Hun var utilfreds med det danske kunstnermiljø og flyttede i 1982 sammen med Troels Wörsel først til Tyskland og dernæst i 1996 til Italien hvor hun arbejdede i den lille by Pietrasanta nær de store marmorbrud i Toscana. Hun er blevet karakteriseret som en ‘skulpturforsker’, og materialemæssigt spænder hun fra bronze, gips, keramik og stof til jern, industrivoks og aluminium.

Fra midten af 1980erne har Kirsten Ortwed arbejdet med store flerdelte skulpturer der breder sig i rummet. Hun har selv støbt sine skulpturer og har ofte genbrugt støbeforme fra tidligere værker i nye arbejder.

Kirsten Ortwed har haft en lang række separatudstillinger i Danmark, Norden, Tyskland, Frankrig og USA. I 1997 repræsenterede hun Danmark på biennalen i Venedig med det store værk Tons of Circumstances. Det var som den anden danske kvindelige kunstner siden biennalerne begyndte i 1948. Hun har modtaget adskillige legater og udmærkelser, blandt andet Eckersbergs Medaille 1995 og Thorvaldsens Medalje 2002.

Kirsten Ortwed er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med seks tryk.

Kilder, link og litteratur

Kirtsen Ortwed hos Dansk Kvindebiografisk Leksikon.

Kirsten Prtved hos Galleri Sussanne Ottesen.

Portræt – Kirsten Ortwed, stort interview ved kunsthistorikeren Per Jonas Storsve, KunstOnline.dk, 2008.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse