Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Troels Wörsel

Troels-Wörsel-portræt

Troels Wörsel, foto TW.

Troels Wörsel, maler og grafiker, født 10.november 1950 i Århus, død 12. december 2018, han har fulgt studier i blandt andet æstetik ved Københavns Universitet, men som kunstner var han autodidakt. Han boede i Tyskland 1974-97, siden har han boet i Pietra Santa i Italien. Har siden 1978 boet sammen med billedhugger Kirsten Ortwed.

Med udgangspunkt i konceptkunst, minimalisme og popkunst har Troels Wörsel skabt en nyekspressionistiske kunst og taget maleriet under senmodernismen under kritisk behandling. Han arbejdede i sine malerier med spændingen mellem motivet og virkeligheden og billedet, tegnet og afbildningen. Værkerne kan være ikoniske, appellerende eller humoristiske med motiver som væddeløbsheste, bogstaver, madlavning, reklameprodukter, vinetiketter og rasterbilleder – og med en reduceret palet, især i farverne gul, sort, lyserød og grå, og ofte med tydelige, ekspressive penselstrøg.

Troels Wörsel modtog i 1995 Eckersbergs Medalje, i 2002 Carnegie Art Awards førstepris og i 2004 Thorvaldsens Medalje. I 2007 repræsenterede han Danmark ved Venedig biennalen. Han fik Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Han er repræsenteret på en lang række danske og udenlandske kunstmuseer, blandt andre MoMA i New York, Centre Pompidou i Paris og Louisiana i Humlebæk.

Troels Wörsel er repræsenteret på Metalskolen i Jørlunde med et værk uden titel fra 1989 samt tre tryk.

Kilder, link og litteratur

Troels Wörsel hos Horsens Kunstmuseum.

Troels Wörsel hos Galleri Susanne Ottesen.

Mit maleri er kun en skitse til et maleri”, Portræt af Troels Wörsel, Lisbeth Bonde, Kunstonline.dk, 2007. I anledning af at Troels Wörsel repræsenterede Danmark på Venedig-biennalen.

Venedig Biennalen 2007, udstilling på Statens Museum for Kunst, marts-maj 2008.

Interview med Troel Wörsel med afsæt i udsmykningen på BioCentret, Inger Marie Hahn Møller, mag.art. i kunsthistorie, Bygningstyrelsen, marts 2008.

Ugens Kunstner – Troels Wörsel, Magnus Thorø Clausen, Kunsten.nu, 12. august 2015.

Behovet for at demonstrere integritet, nekrolog, Peter Michaeel Hornung, Politiken, 15. december 2018.

Louisiana on Paper Troels Wörsel, udstilling af efterladte arbejder på papir, 2021.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse