Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Kristian Vodder Svensson

Kristian Vodder Svensson (1976-), født i Tønder, bosat i Stege, billedkunstner, uddannet på Det Fynske Kunstakademi 2001-06.

Kristian Vodder Svensson arbejder i store formater. Han har en omfattende udstillingsvirksomhed både i Danmark og udlandet. Han har udført en række udsmykninger, murmalerier og fx i 2007 tilløbsstykket Den spanske Trappe i Sønderborg. I sine seneste værker i akryl på lærred skaber han svævende verdener fulde af detaljer. Han plejer ikke at give sine værker en titel, tolkningen er op til beskueren. På udstillingen NOW i 2020 i sit hovedgalleri Galleri NB i Viborg inddrog han i sine motiver som klimaforandringer, menneskelig adfærd og udryddelsen af de vilde dyr.

Kristian Vodder Svensson er en teknisk dygtig maler. Det beviste han blandt andet i 2018 hvor han medvirkede i DR-programmet Kunsten at blive snydt og imponerede med en dygtig kopi af guldaldermaleren P. C. Skovgaard. Langt fra hans egen stil kan man mene, men dog med en lighed i detaljeringsgraden og detaljerigdommen.

Kristian Vodder Svensson bruger ikke sin energi på at drive egen hjemmeside, det foregår via Galleri NB i Viborg på hvis hjemmeside man kan finde hans cv og gengivelser af en del af hans værker.

Værker af Kristian Vodder Svensson i Frederikssund

I Jægerspris er Kristian Vodder Svensson repræsenteret ved et stort dobbelt murmaleri fra 2021 malet på nogle betonvægge der bærer dele af det der kaldes Den røde Løber, og som er en bred, rødfarvet sti oven på et terrænspring mellem idrætsbaner i området mellem de to skolebygninger på Møllevej – med Jægerspris Stadion nedenfor. Undervejs er der så disse to udbygninger (bastioner) på skrænten som også fungerer som udsigtsplatforme i forhold til stadion. Det samlede forløb af Den røde Løber indeholder forskellige aktivitetsmuligheder for børn og unge – løb, boldspil, parkour (avanceret forhindringsløb) og fitness.

Kristian Vodder Svensson har dækket betonvæggene med grønne baggrundsfarver i de nuancer banegræsset har gennem årstiderne, og herpå er malet svævende plantemotiver samt en del fugle plus en ulv og en ørn. Nogle store siddeklodser af beton på skrænten mellem de to fundamenter er ligeledes malet grønne og pyntet med fugle. Fuglene er ifølge kunstneren lærkeunger som trænes i fødesøgning.

To steder danner de svævende grene og ranker en stiliseret form med to situationer med mennesker – og bold. Den ene er den folkekære målmand Peter Schmeichel i en af sine superredninger, den anden er et saksespark.

Kristian Vodder Svensson havde egentlig tænkt at murmaleriet skulle hylde et udvalg af Frederikssundegnens herligheder, men efter at have set nærmere på området og talt med lokale folk, besluttede han at lave noget der passede med omgivelserne – fodboldspillet, grønsværen og naturen på stedet. Han plejer ikke at give sine værker titel, og det har han heller ikke gjort her. Men Bertram, en af de unge assistenter, foreslog undervejs at de unge og Kristian Vodder tilsammen kaldte sig JI Kunst – med reference til fodboldklubben JIK.

Ønsket om en udsmykning ved Jægerspris Stadion blev først formuleret af netop Jægerspris Idræts Klub, JIK, og siden fik det yderligere lokal opbakning, ikke mindst fra Ungdomsskolen. Det er derfra man har bidraget med 100.000 kroner af de i alt 150.000 kroner værket har kostet. Frederikssund Kommune har givet resten, og Flügger har sponseret maling mm.

En anden lokal opbakning har været en gruppe børn og unge fra Ungdomsskolen, Klub Højen og Jægerspris Skole som har hjulpet med malearbejdet under kunstnerens vejledning. Kristian Vodder Svensson har en del undervisningserfaring både med børn og voksne, og han og de unge har til lokale medier udtalt at de har været meget glade for samarbejdet.

At Kristian Vodder Svensson blev valgt som kunstner til denne opgave, hænger sammen med at han var kendt af kommunens kulturpolitikere og -forvaltning i forbindelse med en anden kunstinstallation samme år – skulpturen af Daniel Olivares foran den nyopførte svømmehal i Idrætsbyen i Frederikssund/Bonderup. Her var en række lokale og udenbys kunstnere inviteret til at byde på opgaven, heriblandt Kristian Vodder Svensson. Han fik ikke den opgave, men han havde gjort sig bemærket og kom i spil til Jægerspris-opgaven – og fik den.

Kristian Vodder Svensson bor i Stege på Møn og færdes rundt i landet på knallert. Under arbejdet har han boet primitivt i Jægerspris.

Murmaleriet blev indviet ved en fernisering den 8. juli 2021 med deltagelse af kunstneren, de involverede institutions- og foreningsfolk, politikere, presse m.fl. samt en del af de unge medhjælpere og en dansetrup fra Ungdomsskolen.

Fotografierne viser de to bastioner med murmalerierne, en situation med kunstneren og nogle af de unge under arbejdet, og nederst Kristian Vodder Svensson sammen med de unge medhjælpere som deltog i ferniseringen. Øverst kunstneren på Jægerspris Stadion. Fotograf Kenneth Jensen, Frederikssund Kommune.

Kilder, link og litteratur

Ikonisk Schmeichel-redning pryder nyt vægmaleri, Frederiksborg Amts Avis, 7. juli 2021. Plus billedserie.

Kristian Vodder Svenssons galleri – Galleri NB.

Kristian Vodder Svensson: Mythical Junctions, udstillingsanmeldelse, 2018, Kunsten.nu.

Kristian Vodder Svenssons Facebook-profil.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse