Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Platter

Juleplatter fra Royal Copenhagen

De danske porcelænsfabrikker – i sidste ende Royal Copenhagen – har siden 1908 årligt udgivet en juleplatte med den karakteristiske bord i kanten. Platterne er nogle af de mest kendte juleplatter og samlerartikler i verden.

Juleplatterne produceres kun det pågældende år, hvorefter formene destrueres  så platten ikke længere kan laves.

Den første juleplatte bærer titlen Madonna med barnet, og begyndende med den kristne tradition har juleplatterne over årene skildret blandt andet juletraditionerne, det danske vinterlandskab, skibe i danske farvande og velkendte bygninger (Grundtvigskirken, bornholmske rundkirker, gavlhuse i Åbenrå…)

Fra begyndelse var juleplatterne noget man primært fandt i det mere velstående borgerskabs hjem, men fra 1960erne grundet den hastigt voksende velstand blandt den almindelige befolkning noget som i større eller mindre antal fandtes i stort set alle danske hjem. Fra 1980erne er interessen dog aftaget.

En lille snes kunstnere har gennem årene stået for designet af juleplatterne. Fra 1961 til 2015 har der kun været to kunstnere involveret, nemlig Kaj Lange og Sven Vestergaard, begge som mestre for cirka 30 platter. Siden er platterne udformet af Allan Therkelsen.

Juleplatter fra Royal Copenhagen med lokale motiver

Kaj Lange har sig designet Royal Copenhagens juleplatte fra 1967 med titlen Kongeegen ved Jægerspris i sne. På platten ses ud over det gamle træ børn ridende på ponyer i den sneklædte skov. Se i øvrigt artiklen om Jægerspris Skovene.

Platter fra Millhouse

Firmaet Milhouse har fremstillet serier af porcelænsplatter med motiver fra danske byer,  Motiverne er kendte bygninger, kirker og seværdigheder fra byen og egnen, tegnet af Bent Borup. Platterne er årsdaterede – altså årsplatter. Platterne er 19.5 cm i diameter. Her ses det eksempel på en bagside af en platte.

Platter fra Millhouse med lokale motiver

Millhouse har fremstillet mindst ni platter med motiver fra Frederikssund by.

Frederikssund Kirke, 1979.

Willumsens Museum, 1981.

Frederikssund Havn, 1983.

Færgegården, 1984.

Valhalla, 1985.

Skulpturen Birgit af Povl Søndergaard (fra dengang den var placeret i Bløden), 1986.

Langes Magasin, 1987.

Den gamle jernbanestation ved A.C. Hansens Vej, 1988.

Fraktalskulpturen af Susanne Ussing og Carsten Hoff på Frederikssund Station, 1990.

Kulhus-Sølager-færgen Columbus, udateret. Et eksemplar af platten blev i 2022 i forbindelse med fejring af færgens 75års jubilæum overrakt borgmester Tina Tving Stauning af Kræmmer Erik (Christiansen) som har butik i Kulhuse. Platten er nu ophængt i politiker-loungen på rådhuset.

Kilder, link og litteratur

Royal Copenhagens hjemmeside om juleplatterne.

Millhouse-platterne på Porcelænsbuttikken.dk.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse