Kunstnere

Værker

Steder

Diverse

Sarus Nielsen

Anders Sarus Frede Nielsen, født 6. september 1897 i Odense, død 12. maj 1973 i Augustenborg, forældre gartner Vilhelm Theodor Wegener N. og Anne Marie Petersen, gift 21. Maj 1933 i Ulbølle med Inger Rønnelund, født 20. april 1913 i Ulbølle, datter af malermester Hans Rønnelund og Anna Margrete Petersen.

Sarus Nielsen kom i malerlære og på teknisk skole i Odense under A. C. Tersløse. Var fra 1922 til 1930 på en række rejser til Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Spanien, Italien, Østrig, Sverige og Norge, senere også Sverige. Udstillede på Den fynske Forårsudstilling fra 1928 og Kunstnernes Efterårsudstilling 1930-31 og enkelte andre. I en årrække medlem af bestyrelsen for Den fynske Forårsudstilling.

Sten Hartung skriver i Weilbachs Kunstnerleksikon: ”Sarus Nielsens kunst er båret af de rene farvers udtrykskraft, og optagetheden af naturens stemninger er central for hans kunst. En solnedgangs flammende bål eller et tordenvejrs dramatiske og voldsomme stemning giver basis for en fantasi i rene farver, men alligevel med naturindtrykket som det bærende grundlag. Med afsæt i sådanne naturindtryk har han skabt værker af en egen stærk rytme, hvor farven flammer i festlig, dekorativ pragt. Sarus Nielsen har desuden udført nogle polykrome, keramiske skulpturer samt en del mindre, dekoreret keramik, og han har udsendt digtsamlingen Golgatavejen (1921).”

Sarus Nielsen er kendt for en serie billeder fra Lapland og for en lang række billeder med børn som motiv. Han betragtedes som kontroversiel, men blev i stigende grad en skattet fynsk maler. Han var et par årtier knyttet til Den frie Lærerskole i Ollerup på Fyn hvor han gav tegneundervisning og holdt foredrag.

Tidligere minister Jens Bilgrav-Nielsen der selv er uddannet på skolen, har beskæftiget sin en del med Sarus Nielsens kunst og arrangerede i 2013 en udstilling med hans værker på skolen. Han siger om maleren: ”Sarus Nielsens malerier er meget ærlige og insisterende. Han maler med stærke farver og kan derved godt minde om ekspressionisten Emil Nolde. Men så enkelt er det ikke. Sarus Nielsens maler også impressionistisk med glød og varme. Der er bulder og brag i nogle, og der er stilhed, kærlighed og religiøsitet i andre af hans værker. Hans kvindeskikkelser er yndefulde uden at være naive, hvor nogle af naturbillederne er kraftfulde, medens andre, fx høstbillederne, er elegante og socialrealistiske.”

Værk af Sarus Nielsen i Frederikssund

I Snostrup Præstegård (sognegård) hænger dette store maleri med titlen ”Skolebilled(e)” malet i Fåborg i 1962. Hvordan fænomenet skole egentlig spiller ind, står ikke klart, men motivet kunne være noget i retning af ’børn der finder et at naturens vidundere’. Fotograf Mikkel Peter Stub.

Maleriet er på et tidspunkt skænket til kirken/sognet af sognebørnene Lise og Jon Milling, et ægtepar…

Kilder, link og litteratur

Weilbachs Kunstnerleksikon.

Rosekamp.dk.

Artikel i Fyns Amts Avis den 10 april 2013 om udstilling med værker af Sarus Nielsen på Den frie Lærerskole i Ollerup.

Kunstnere

Værker

Steder

Diverse